Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sven-Bertil tillbaka efter hjärtoperationen

Sven-Bertil Taube är tillbaka efter sin hjärtoperation. Nu väntar ny skiva, kokbok och konserter.

Efter två utsålda konserter på Göteborgsoperan: Sven-Bertil Taube är tillbaka efter en längre tids frånvaro. Förutom stämbandsinflammation, genomgick han i april en öppen hjärtoperation där man bytte en klaff på en hjärtkammare och enligt läkare kan det ta ett år innan man återgår till sitt normala skick.

– Jag mår som man mår efter en operation; trött och behöver komma igen. Jag känner att jag blir utmattad av det här mer än vad jag normalt skulle bli, men det är av naturliga skäl. Jag får vänta och ta det lugnt, säger Sven-Bertil Taube i samband med en av konserterna på Operan.

LÄS MER: Sven-Bertil Taube med en blixtrande närvaro

Annorlunda och överraskande

Under ett par års tid har Sven-Bertil Taube haft ett gediget samarbete med kompositören Peter Nordahl. Konserterna på Göteborgsoperan bestod av ett helt nytt program där Evert Taubes vispoesi framfördes i Nordahls arrangemang. Denna scenåterkomst är vad som kommer att prägla den nya skivan som släpps den 28 oktober. Så länge skutan kan gå innehåller 14 av Evert Taubes visor och har liksom konserterna arbetats fram tillsammans med Peter Nordahl.

– Det är ett väldigt trevligt samarbete. Vi har gjort många roliga saker tillsammans. Skivan är originell så tillvida att det är sjungna visor och poesi som deklameras. Den är lite annorlunda och överraskande på ett skojigt och intressant sätt hoppas jag.

Under hösten och vintern 2015 medverkade Sven-Bertil Taube i TV-programmet Så mycket bättre. Enligt honom själv är det "kul att kunna vara med i olika sammanhang och göra något som eventuellt kan uppskattas och ge mersmak hos publiken."

– Jag var ju äldst i gänget där och Miriam Bryant blev väldigt populär. Vi kom väldigt bra överens, vi två, så det är möjligt att det har smittat av sig. Det är värdefullt givetvis.

Enorm efterfrågan

Förutom sitt deltagande i TV4-programmet gästade han även Håkan Hellströms två Ullevikonserter sommaren 2016. Framför ett publikhav på 70 000 människor äntrade Sven-Bertil Taube scenen som öppningsakt.

– Jag är nästan blind i och för sig men jag anar ju distanserna. Man har ett helt landskap med människor framför sig där. Det var fascinerande. Jag är mycket häpen, måste jag säga.

Dessa två faktorer tillsammans kan ligga bakom det rejäla uppsving han har fått de senaste åren. Enligt honom själv har det varit en enorm efterfrågan med anbud om både filminspelningar och konserter. Osäker på vad det beror på, tackar han och tar emot.

– Normalt borde man ju vara bortglömd i min ålder, men det har kommit en ny våg. Det är bara att vara tacksam och rida på den så gott man kan.

"Kan ingenting om mat"

82 år gammal och inga planer på pension. Faktum är att Sven-Bertil Taube sändigt håller sig aktuell och förutom det kommande albumet står ett besök på årets Bokmässa på schemat för att presentera en helt ny kokbok skapad tillsammans med kocksonen Jesper. Middag med Taube är en berättande kokbok där recepten ska skildra Sven-Bertil Taubes resa med matupplevelser från olika delar av världen.

– Av någon anledning skulle jag vara med och göra den här. Jag kan ingenting om mat, jag kan inte ens steka ägg. Men äta kan jag ju och det kan jag ha synpunkter på.

LÄS MER: Albumaktuell Sven-Bertil Taube till Dramaten