Svart | Teater Trixter

ANNONS
|

Tina Lenne debuterade som dramatiker och regissör 2007 med Röd, en absurdistisk kärlekskomedi i Trixters ofta lite spetsiga anda. Den gillade jag. Nu är hon tillbaka med Svart, en allegorisk tonårstragedi som utifrån sagan om Snövit vill greppa om flera verklighetsnivåer och tala till alla åldrar. Det går, tyvärr, sådär.

I Röd var medelålders Marie i sorg och ville dö. I Svart är det 14-åriga Tekla som står vid den existentiella randen. Jobbigt där hemma med mamma, bästa kompisen har begått självmord, pappan är död eller försvunnen. Via en nätsajt får hon chans att byta sitt liv mot en annan flickas, det råkar vara Vit som tröttnat på Drottningen och Dvärgarna och är sugen på familjeliv i stan. Ett byte arrangeras och det får förhinder – vissa praktiska, andra sceniska, gestaltande, dramaturgiska. Det är kort sagt svårt att hänga med, och inte helt lätt att engagera sig.

ANNONS

Problemet är inte allåldersteatern (föreställningen spelas dag- och kvällstid). Men på Trixters scen är det som om varken unga eller vuxna adresseras. Den metafortyngda berättelsen med lager av saga, realism, fantasi och kanske förträngda minnen blir lite väl mycket för de tre skådespelarna, som dessutom har att agera stiliserat dämpat.

I det stramt vita scenrummet gör Ida Hackzell den tonåriga Tekla till snarare en äventyrare än en som vill ta sitt liv. Möjligen, men här får jag skarva, ska det betyda samma sak: Tekla chattar på nätet – kanske har ensamlivet vid datorn för henne blivit destruktivt, som en psykos, en saga?

Karin Blixt spelar Vit i korpsvart hår, en tuff, diffus, ständigt leende tjej på flykt snarare ur en mangabok än Disneyfilmen. Evalena Ljung Kjellbergs Mamma smilar avstängt också hon, men hennes uttryck har liksom fått kramp av all yoga och workout. Mor och dotter som en halv kärnfamiljen Bra – är det nyckeln till sagans mörker, en metaforisk längtan ut ur kropp och själ?

Möjligen missar jag något väsentligt. Eller inte. Flickornas identitetsbyte hade i vart fall behövt livas upp, föralldel med ett bra skålpund Trixterabsurdism.

ANNONS