Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I torsdags meddelade Sara Danius att hon lämnar Svenska Akademien och rollen som ständig sekreterare. "Det är Akademiens vilja och jag rättar mig efter den viljan", sade hon på Börshusets trappa i Gamla Stan i Stockholm.

Svar från Svenska Akademien väntas i morgon

Efter en helg i ovisshetens tecken väntas den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson räta ut några av de frågetecken som finns kring Svenska Akademiens pågående kris. I morgon uttalar sig Akademien om den advokatutredning som undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, enligt Olsson.

Turerna har varit många och anklagelserna hårda. Det kan lätt kännas som en evighet sedan den inte längre ständiga sekreteraren Sara Danius stegade fram över Gamla stans kullerstenar med en krispig bukett vilandes på ena armen och med vännen och kollegan Sara Stridsberg tätt intill den andra.

Men faktum är att det var mindre än hundra timmar sedan och ännu är det många frågor som inte har fått något svar.

Avhopp, utröstningar och knytblusar

Svenska Akademien planerar att ge det man kallar "ett svar" på advokatutredningens rapport gällande institutionen och dess ledamöters kopplingar till den så kallade kulturprofilen och hans verksamhet.

Anders Olsson uppger nu för TT att Akademien planerar att komma med sitt uttalande under tisdagen.

Vi har kommit överens om att jag ska skicka ett utvidgat pressmeddelande, utifrån det vi skulle ha publicerat som ett svar på advokatutredningens rapport. Hur vi ser på den och vad vi ska göra för någonting, sade han till TT i fredags.

Det var många av oss ledamöter som ville att det skulle gå ut tidigare, det är verkligen i allmänhetens intresse att de får ta del av våra synpunkter där.

Enligt DN visar utredningen bland annat att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Mannen nekar till de anklagelserna genom sin advokat.

Saknade förtroende

Trycket mot Akademien har eskalerat sedan i torsdags då Danius avgick när en majoritet av de kvarvarande ledamöterna inte haft tillräckligt förtroende för henne.

Jag hade gärna velat fortsätta, men det finns annat att göra här i livet, sade hon.

Bilden av Danius som, med huvudet högt och iklädd sin typiska vita knytblus, just erkänt sig utröstad mot sin vilja spreds som en löpeld och dagen därpå sågs såväl politiker som kändisar i välknutna rosetter för att visa sitt stöd. Manifestationer kräver nu att hela Akademien ska avgå och över 200 författare har gått samman i en gemensam protest mot institutionen.

Ifrågasätter giltigheten

Dessutom har Stridsberg i Dagens Nyheter ifrågasatt om beslutet ens kan betraktas som giltigt.

"Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg", skrev hon till tidningen.

Även Katarina Frostenson, den ledamot som har starka kopplingar till kulturprofilen, lämnade arbetet i Akademien. Kvar är bland andra Anders Olsson som i sin tur har riktat hård kritik mot Danius ledarskap och påstår att hon inte har kommunicerat med gruppen.

Hon har inte pratat med oss över huvud taget, nästan. Hon har också tagit beslut som inte har haft förankring i Akademien, det har varit allvarliga brister under hela våren i hennes maktutövning, har han sagt till TT.