Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Svårtippad final i Melodifestivalen

Efter fem veckors hård kamp om är det äntligen dags. Förra årets final i Melodifestivalen stod mellan favoriterna Danny och Loreen. I år är det betydligt mer svårtippat.

Lördagens startfält domineras av unga killar. Ulrik Munther river igång tv-sändningen med sin "Tell the world I'm here", följt av David Lindgren, State of Drama och Anton Ewald. I mitten av startfältet bryter Louise Hoffsten av som finalens enda kvinna. Hon är tillsammans med Ralf Gyllenhammar och herrarna i Ravaillacz de enda artisterna över 30 år. Startfältet avslutas med ytterligare tre unga män: Sean Banan, Robin Stjernberg och Yohio.

-Det är en ovanlig situation med nio manliga akter. Vi har fem popkillar, kommer de ta röster från varandra? Finalen är full av frågetecken och verkligen mer svårtippad än tidigare år, säger Melodifestivalens producent Christer Björkman.

Dagens Nyheters schlagerexpert Hanna Fahl har också svårt att sia om utgången. På lördag är de inte bara tittarna som bestämmer vinnaren. Elva internationella jurygrupper bestämmer till vilka hälften av rösterna ska gå.

-Juryn kan att få en viktig roll, säger Hanna Fahl.

Yohio har lägst odds

Ska man tro oddsbolagen är det Yohio som kammar hem tävlingen. Japanen från Sundsvall genererade på onsdagen mellan 1,44 och 1,68 gånger pengarna hos de olika spelbolagen. Oddsen säger att det är Ralf Gyllenhammar och Ulrik Munther som plockar hem andra- och tredjeplatsen. Louise Hoffsten gav på onsdagen mellan 14 och 32 gånger pengarna. Längst ner hittar vi Ravaillacz och David Lindgren. I första deltävlingen var Lindgren favorittippad och gick direkt till final, men nu har hans odds skjutit i höjden, mellan 51 och 85 gånger pengarna.

-Det är fem veckor sedan jag tävlade och det är de artister som tävlade senast som folk snackar om. Men när vi ställs bredvid varandra så jämnas det ut, säger han.

Öppen final

David Lindgren kom fyra i förra årets tävling. Han ser en stor skillnad med i år och i fjol, då det var självklart att antingen Danny Saucedo och Loreen skulle vinna.

-Det känns väldigt, väldigt öppet. Ralf blir svår, rock har en trogen publik i Sverige och hans låt är riktigt bra. Förra året vann en danshouselåt och året innan pop, jag tror att publiken vill ha något nytt.

Men bra odds är ingen garanti för framgång i tävlingen.

-Den stora skrällen har varit Louise Hoffsten. Varken vi eller våra spelare trodde på henne, säger Jonas Nilsson på spelbolaget Unibet.

Lördagens final sänds på SVT 1 med start klockan 20.00. I mellanakten uppträder Loreen med en ny version av förra årets vinnarlåt "Euphoria". Sedan tidigare är det känt att schlagerveteranen Carola kommer att sjunga "Främling", låten hon vann Melodifestivalen med 1983.


Fakta: Folket och juryerna bestämmer

I finalen fördelas hälften av rösterna av tittarna och hälften av en jury som består av elva internationella jurygrupper. Grupperna kommer från Cypern, Frankrike, Island, Israel, Italien, Kroatien, Malta, Spanien, Storbritannien, Tyskland och Ukraina. De ska ge en uppfattning om vad Europa tycker om låtarna. På lördag presenteras jurygruppens resultat först och sedan får tv-tittarna ytterligare fem minuter på sig att rösta via telefon eller sms. Om två bidrag får samma slutpoäng är det tittarnas röster som avgör.

Artisten som kammar hem vinsten på lördag går direkt till final i Eurovision Song Contest, som avgörs i Malmö 18 maj.

 

Fakta: Startordning och röstnummer

1. Ulrik Munther: "Tell the world I'm here"

2. David Lindgren - "Skyline"

3. State of Drama - "Falling"

4. Anton Ewald - "Begging"

5. Louise Hoffsten - "Only the dead fish follow the stream"

6. Ralf Gyllenhammar - "Bed on fire"

7. Ravaillacz - "En riktig jävla schlager"

8. Sean Banan - "Copacabanana"

9. Robin Stjernberg - "You"

10. Yohio - "Heartbreak Hotel"

 

Fakta: Så här röstar du

Telefonröster: 099 902 XX (9,90 kr/röst, 8,50 kr till Radiohjälpen) 099 202 XX (3,60 kr/röst)

Sms-röster:72 999 med texten XX (9,90/sms, 9 kr går till Radiohjälpen)72 211 med texten XX (3,60/sms)

Byt ut XX mot startnumret på det bidrag du vill rösta på. Vill du till exempel rösta på bidrag nummer åtta byter du ut XX mot 08, alltså 099 902 08 om du ringer, eller sms med texten "08" till nummer 72 999.