Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Calle Sterner och Kristin Kaspersen möter Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson i "Let's dance"-finalen.

"Svårare för tjejer att prestera bra"

Naturhyllning möter Lill-Babsmedley, skidskytteproffset möter TV4-programledaren. Blir det Magdalena Forsberg eller Kristin Kaspersen som vinner "Let's dance" 2019? Oavsett segrare får den manliga dominansen sig en törn.

De kramas hellre än att slåss – men på fredag måste Kristin Kaspersen och Magdalena Forsberg mötas öga mot öga i tre ödesdanser.

Den sista utmaningen i finalen är en showdans, där Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson kommer att tolka de fyra elementen eld, vatten, jord och luft, för att hylla naturen och dansa för en bättre värld.

- Jag är en naturmänniska, jag måste få min beskärda del av naturen för att må bra, säger Magdalena Forsberg, som nu har varit borta från naturen och familjen i Sundsvall under flera veckor.

Kristin Kaspersen och Calle Sterner kommer att dansa till ett Lill-Babsmedley som uppmanar publiken till att leva livet.

- Finalnumret ska spegla resan som vi har gjort här. Det är mycket glädje och att leva livet fullt ut, vilket jag har gjort och vilket jag ska fortsätta göra. Det ska vi göra omfamnade av mamma, säger Kristin Kaspersen, som är Lill-Babs dotter.

Åma och kråma

Under "Let's dance" 14 säsonger, inkluderat specialomgången när programmet fyllde tio, har bara tre kvinnor vunnit. Oavsett om det blir en skidskytt eller en programledare som tar hem glasskon i år så blir det en till.

Proffsdansaren Tobias Karlsson tror att det är svårare för kvinnliga tävlande att ta sig långt i "Let's dance".

- Det är tjejen som är själva målningen i dansen. Hon ska ut med ben, hänga ut, det är så extremt mycket jobbigare. Plus att hon ska göra det i högklackat. Det är svårare för tjejer att prestera bra i "Let's dance". Att det är två tjejer i final nu säger mycket om dem, det är verkligen välförtjänt, säger han.

Magdalena Forsberg håller med om att de tio centimetrarna extra på skorna ställer till det.

- Det är svårt att dansa som kille också, naturligtvis, men vi ska åma oss och kråma oss, med armar och ben, säger hon.

"Depressionsvarning"

Både Kaspersen och Forsberg har ofta lyft gemenskapen i "Let's dance"-gänget. På fredag tvingas de lämna studion, övningssalarna och dagarna fyllda av dans bakom sig.

- Det är lite depressionsvarning. Men så är det efter att man har gjort någonting väldigt intensivt, det blir ju tomt. Nu är vi där, vi vet att det är slut. Det kommer att kännas konstigt, säger Magdalena Forsberg.

Kristin Kaspersen håller med.

- Jag började kolla på vad som händer i framtiden, men kände att nej, jag väntar till nästa vecka. Det är så mycket tråkigt med att det snart är slut, säger hon.

TT: Hur viktigt är det att vinna?

- Det har varit en tävling sedan dag ett, även om det inte har känts så. Har vi kommit så här långt är det dumt att bara sätta sig ner och inte vilja vinna, säger Magdalena Forsberg.