Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Suzanna, 21, lever ut drömmen som Pokémontränare

Nintendos små gulliga tv-spelsmonster har lämnat vardagsrummen och finns nu överallt mitt i bland oss. Pokémon Go är här och är det största spelfenomenet sedan Minecraft.

Det råder Pokémonfeber världen över. Anledningen är det nya mobilspelet Pokémon Go till Android och Iphone som använder din telefons GPS och kamera för att göra om den riktiga världen till jaktmarker där du kan fånga gulliga monster.

 Spelet gör också om välbesökta platser och landmärken, så som Korsvägen eller Kopparmärra till Pokémongym (där spelare kan träna sina Pokémons eller tävla mot olika lag) och Pokéstops (som spelare fysiskt kan besöka för att samla på sig användbara föremål som pokébollar). Så ser du någon som letar runt i Göteborg och stirrar väldigt koncentrerat på sin telefon är det förmodligen därför. 

Suzanna Carlsson, 21 är en av flera personer som nu lever ut drömmen som Pokémontränare. Något hon velat pröva på sedan hon spelade det ursprungliga Pokémon Yellow till Gameboy Color.

– Sen Pokémon Go släpptes har jag, min pojkvän och min bästa vän varit ute varenda dag och letat. Bara i går gick jag 25 000 steg. Det är nog mer än jag går på en månad annars.  

LÄS MER: Allt du behöver veta om Pokémon GO

Pokémon Go har blivit omåttligt populärt på bara några dagar då det hunnit klättra till toppen av nedladdningslistorna och dessutom fått Nintendos aktie att öka med över 25 procent.

I USA har spelet nära på blivit en samhällsfara då lokala myndigheter fått gå ut med varningar om att spelare måste komma ihåg att titta upp från telefonen och inte skall spela Pokémon Go och köra bil samtidigt. Polisen har också kallats in för flera fall av misstänksamt beteende som visat sig handla om folk som egentligen letade efter Nintendos monster.

– Här om dagen var vi i Trädgår´n och då hade några andra spelare lagt ut lures (lockbeten) så det var fyllt av Pokémon. Så vi vinkade på de andra spelarna och började tjöta. Alla är så otroligt glada och positiva när de hittar fler som spelar. Och Pokémon Go drar verkligen till sig alla åldrar. Från de som varit med sedan starten till tolvåringar som har det som första spel. 

LÄS MER: Så kan du bli rånad - med Pokémon Go

I Sverige har Pokémon Go redan flera tusen spelare trots att det ännu inte släppts. Utvecklaren Niantic och Nintendo har valt att bromsa utgivningen då efterfrågan varit för stor och spelets servers inte kunnat klara av trycket. Istället har många spelare valt att gå bakvägen via Android eller registrerat utländska Apple-konton för att ta tag i gratisappen. Enligt flera källor skall Pokémon Go dyka upp i Europa någon gång under juli. Men så länge orkar inte Suzanna Carlsson vänta. 

Tänker du "bli allra bäst"? 

– Gotta catch 'em all. Jag tänker fånga alla 151 i alla fall.