Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benny Anderssons Orkester fyller 15 år och nu ger de sig ut på en kort sommarturné med start i Göteborg på torsdag.

Superorkestern ger sig ut på vägarna

I 15 år har Benny Anderssons Orkester fått svenska folket att svänga på höfterna. Nu är de aktuella med en ny turné som inleds på torsdag i Göteborg.

Tommy Körberg och Helen Sjöholm kisar ner mot notpapperen och lutar sig lätt framåt.

- Vi behöver större text för varje år, skämtar Helen Sjöholm samtidigt som Benny Andersson drar igång "Timmarna går så fort när man har roligt".

Den somriga musiken med ukulele, banjo och piano som byggs på med dragspel skär sig mot den kalla studion i Filmhuset i Stockholm där bandet repar. Men när musiken ljuder över den egenbyggda dansbanan på torsdag kväll kommer Benny Anderssons Orkesters musik till sin rätt.

Det var tre år sedan gruppen senast åkte iväg på en sommarturné, men nu är det dags igen.

- Alla har ju jobb och sina egna karriärer, så det är rätt knepigt att samla alla. Man måste ha lång framförhållning. Men eftersom vi gör det så sporadiskt med åtta konserter så är det ingen som hinner tröttna, säger Benny Andersson.

Många välkända namn

Benny Anderssons Orkester är något av en supergrupp inom folk- och dansmusik. Medlemmarna har alla framgångsrika karriärer på varsitt håll. Trots detta missar gruppen inte några tillfällen att ge sig ut på vägarna tillsammans.

- Ursprunget till att vi startade den här orkestern var för att ha kul. För min del var det för att få spela tillsammans med andra. Jag sitter annars mest för mig själv och försöker skriva musik. Det kan bli lite ensamt, säger Benny Andersson.

Familjerna följer med

Nu har bandet funnits i 15 år. Sju album har det blivit och ett åttonde är på väg. Turnéerna följer ett traditionsenligt mönster, med få spelningar och en turnébuss där bandmedlemmarnas familjer är välkomna att följa med.

- Vi har hållit på i 15 år, så de som var barn när vi började är inte lika sugna att följa med längre. Men det finns ju alltid barnbarn, säger Benny Andersson och skrattar.

Helen Sjöholm menar att den trevliga stämningen i bandet är anledningen till att de samlas gång på gång. Men den egna dansbanan och fyra timmars livemusik skapar också magiska kvällar som kan bli ett minne för livet.

- Det är en glimt av en era som jag inte riktigt fick vara med om som barn. Det är en liten bit av den gamla Folkets park-tiden. Det är något i folksjälen som kanske är på väg att försvinna. Man får hoppas att vi får fortsätta 15 år till.