Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rickard Söderberg och Arja Saijonmaa lovar både klassiskt och smäktande amerikanskt 50-tal.

Succéduon på gemensam julturné

"Jag har lyssnat på julmusik sen i maj och jag älskar den", berättar operasångaren Rickard Söderberg som åker på turnéen "En klassisk jul" tillsammans med Arja Saijonmaa.

Turnéen omfattar 22 orter (se faktarutan nedan). Rickard Söderberg utlovar båda klassiskt, från Puccini till Sibelius, och sånger ur den anglosaxiska och amerikanska traditionen. Tänk hollywoodglittrigt 50-tal. Förhandsreklamen utlovar ett möte mellan finsk tango och storslagen opera.

Men finns det verkligen några julsånger som är tango?

- Feliz navidad? Nej, det är nog ingen tango men å andra sidan är det svårt att stoppa Arja från att göra all musik till tango, skrattar Rickard Söderberg.

- Arja Saijonmaa var något av min mentor när jag deltog i Let's dance. Idéen till julkonserten föddes när vi satt hemma i hennes kök och sjöng Sibelius.

Rickard har många förebilder. En del av dem – som Birgit Nilsson, Liz Taylor och Barbara Streisand – har han hyllat med att låta tatuera dem på sig.

- Jag har lyssnat på Barbara Streisands julskiva från 1967 i hela mitt liv och har alltid velat göra något så mäktigt och jag just spelat in en skiva med julsånger, säger han.

Du har uppträtt på operahus över hela världen. Finns det något kvar du skulle vilja komma till?

- Mitt i Amazonas djungel, i Manaus, ligger ett operahus i kolonial stil från 1896. Det vore något. Och sedan har jag faktiskt inte haft någon stor roll på Göteborgsoperan. Ring mig bara, så kommer jag!

Förutom julkonserterna och den nya skivan är Rickard Söderberg en välkänd stjärna på nöjeshimlen. Är det inte Let's dance, Körslaget eller Melodifestivalen så bakar han tårta (regnbågsfärgad) eller fixar trädgård i något tv-program. Men allt är inte bara glättigt och glatt. Han har också ett socialt engagemang. Maken Anders mötte han på en demonstration och ett projekt han just dragit igång är Gatans kör, en kör för socialt utsatta. För att hitta deltagare sökte han upp en frivilligorganisation för hemlösa i Stockholm. Körprojektet ska också bli en dokumentärserie i SVT1 i januari.

- Jag vet vad en kör kan betyda för att skänka gemenskap. Jag vill bidra till en mer generös, tolerant värld. Speciellt nu i den kalla jultiden. Vi kan alla göra något. Man kan skänka en mössa eller en kopp kaffe. Har man inte så gott ställt kan man ändå jobba som volontär och bre mackor. Vi måste orka vara mer generösa, tycker Rickard Söderberg.