Succén om mugglare och trollkarlar blir 20 år

I dag blir bokserien om pojken som förtrollade en hel värld 20 år gammal. – Man kan utan tvekan säga att Harry Potter gjort ett avtryck och ett uppsving för fantasygenren, förklarar Malin Alkestrand, universitetslektor och ansvarig för kursen ”Harry Potter och hans världar” vid Linnéuniversitetet.

ANNONS
|

Den 26 juni 1997 gavs den första boken i Harry Potter-serien ut. Bokens titel, ”The Philosopher's Stone”, gavs ut på svenska två år senare med namnet ”De vises sten”. Sedan dess har den blivit en succé världen över och blivit så väl film, som dator- och tv-spel,satts ut som pjäser och blivit grund för nöjesparker världen över. Böckerna i sig har sålt i över 450 miljoner exemplar, fördelade på nästan 80 olika språk.

LÄS MER:Så gick det sen för Harry Potter-stjärnorna

– För barnböcker har Harry Potters betydelse varit enorm. När författaren J.K. Rowling skickade in första boken fick hon höra att den var för tjock för att vara en barnbok. Man kan säga att det tänket upphörde i takt med att böckerna bara blev tjockare och tjockare, säger Malin Alkestrand, universitetslektor och ansvarig för kursen ”Harry Potter och hans världar” vid Linnéuniversitetet.

ANNONS

Kallades till Hogwarts

Den första boken introducerar Harry Potter, en föräldralös pojke som växte upp hos sin elaka moster, morbror och kusin. När Harry fyller 11 år får han besök av halvjätten Hagrid som avslöjar att Harrys föräldrar var magiker som mördats av den onde trollkarlen Lord Voldemort, och att Harry själv har magiska krafter. Kort därefter får Harry en kallelse till Hogwarts – en internatskola specialiserad för personer med magiska krafter.

LÄS MER:Här är Göteborgs enda quidditchlag - "Gothenburg Griffins"

Lockar läsare i alla åldrar

Malin Alkestrand beskriver Harry Potter som en så kallad ”crossover-serie” med betydelsen att böckerna lockar personer i alla åldrar. Barn, unga och vuxna – alla kan de avnjuta och fascineras av Harrys äventyr.

– Man kan utan tvekan säga att Harry Potter gjort ett avtryck och ett uppsving för fantasyserien. Både nya verk har fått uppmärksamhet och kunnat publiceras, medan äldre och mer klassiska böcker har blivit lästa av personer som kanske aldrig tidigare hade kunnat tänka sig röra en bok i genren, förklarar Malin Alkestrand.

LÄS MER:Emma Watson – från barnskådis till feministikon

Kan bli mer i framtiden

Totalt har det blivit sju böcker i huvudserien. En åttonde, vid namn ”Harry Potter och det fördömda barnet” som är baserad på en pjäs med samma namn, släpptes förra året. Och fler lär det bli. Malin Alkestrand menar att om hon fått frågan för fem år sedan hade hon sagt ”nej”, men med tanke på det nyväckta intresset i och med filmatiseringen av verket ” Fantastiska vidunder och var man hittar dem” är det inte omöjligt att fler, liknande historier släpps.

ANNONS

– Det är omöjligt att säga vad J.K. Rowling planerat men jag kan tänka mig att det blir historier som fyller ut universumet.

Författaren aktiv på Twitter

Harry Potter har blivit ett fenomen i många olika medier. Sociala medier har också bidragit då J.K. Rowling har för vana att interagera med fansen, besvara frågor och fylla i luckor. Hon brukar även rätta fel och lägger till information i rena vandringshistorier.

– För en författare är det väldigt unikt och något som Rowling får mycket positiv kritik för, säger Malin Alkestrand.

FAKTA: Här är alla Harry Potter-böckerna

Harry Potter och De Vises Sten – gavs ut 26 juni 1997 (1999 på svenska)

Harry Potter och Hemligheternas Kammare – gavs ut 2 juli 1998 (2000 på svenska)

Harry Potter och Fången från Azkaban – gavs ut 8 juli 1999 (2001 på svenska)

Harry Potter och Den flammande bägaren – gavs ut 8 juli 2000 (2001 på svenska)

Harry Potter och Fenixorden – gavs ut21 juni 2003 (2004 på svenska)

Harry Potter och Halvblodsprinsen – gavs ut16 juli 2005 (2005 på svenska)

Harry Potter och Dödsrelikerna – gavs ut21 juli 2007 (2007 på svenska)

Harry Potter och Det fördömda barnet – gavs ut31 juli 2016 (2016 på svenska)

ANNONS