Kungliga biblioteket i Stockholm. Arkivbild.
Kungliga biblioteket i Stockholm. Arkivbild.

Stulen svensk boks öde avgörs i domstol

ANNONS
|

På tisdag ska en domstol i Nederländerna avgöra om bok som stulits från Kungliga biblioteket i Stockholm ska återlämnas, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

Boken stals av den så kallade KB-mannen i början av 2000-talet och köptes av en nederländsk bokhandlare för motsvarande 900000 kronor.

Affären skedde i god tro, enligt köparen. Men Riksantikvarieämbetet menar att antikvariatet inte kollat upp bokens bakgrund. Därför vill man inte betala någon ersättning för att få tillbaka den.

- Den här domen är väldigt principiellt viktig för att slå fast vad man menar med "god tro". Var går gränserna för att man ska kunna hävda att man är i god tro?, säger Catharina Sojde, chefsjurist på Riksantikvarieämbetet, till Kulturnytt.

ANNONS

Boken "Nippon" beskrivs som kulturhistoriskt värdefull. Den skrevs på 1850-talet och redogör för seder och bruk i Japan.

Totalt 62 böcker stals av den så kallade KB-mannen, dåvarande chef för bibliotekets handskriftsavdelning. Han greps 2004 och samma år begick han självmord i en gasexplosion i centrala Stockholm.

TT

ANNONS