Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Holländske konstforskaren Arthur Brand poserar med den antika avbildningen av helgonet Markus, en mosaik som uppges vara värd mellan fem och tio miljoner euro.

Stulen antik mosaik återlämnas till Cypern

En av de oskattbara mosaiker som stals från en bysantinsk kyrka under turkiska invasionen av Cypern på 1970-talet har hittat hem igen. Det handlar om avbildningen av helgonet Markus, som befunnit sig hos en ovetande familj – i 40 år

Efter två års jakt genom hela Europa – med hjälp av mellanhänder och skumma kontakter i undre världen – har Arthur Brand, konstforskaren som kallats konstvärldens Indiana Jones, lyckats spåra mosaiken till Monaco

Avbildningen från 500-talet har stulits från kyrkan Panagia Kanakaria på Cypern.

Det visade sig att den antika avbildningen sedan fyra decennier har ägts av en brittisk familj, som enligt egen utsago köpt föremålet i god tro en gång i tiden.

På fredagen återlämnades helgonmosaiken i samband med en ceremoni vid den cypriotiska ambassaden i Haag.

- Ett av de bästa ögonblicken i mitt liv, säger Brand som blev berömd för sitt detektivarbete redan 2015.

Då lyckades han spåra upp två häststatyer i brons som skulptören Joseph Thorak specialtillverkade för Hitlers kansli i Berlin.

Hittills har tolv delar av mosaiker som stals från Kanakaria-kyrkan under 1970-talet återlämnats. Flera bitar saknas dock fortfarande.