Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Originalmanuskriptet till "Malcolm X självbiografi" har sålts på auktion. Arkivbild.

Strukna kapitel från Malcolm X memoarer sålda

Tre kapitel som ströks från Malcolm X memoarer efter hans död har sålts på auktion i New York, skriver New York Times. Kapitlen utelämnades ur den färdiga versionen eftersom de ansågs kunna vara uppviglande för allmänheten.

En privat samlare köpte originalmanuskriptet från författaren Alex Haleys dödsbo 1992, men ingen utomstående har hittills fått se de tre kapitlen – förutom en annan författare som under efterforskningarna inför en biografi om Malcolm X fick tillåtelse att titta på dem i en kvart under sträng övervakning, skriver tidningen.

Alex Haley, som är mest känd för boken "Rötter", jobbade på memoarerna tillsammans med Malcolm X under två år fram till 1965, då Malcolm X mördades. De sista tre kapitlen skrevs månaderna innan mordet och i efterordet beskriver Haley deras samarbete som en inte helt enkel process.

Boken blev en försäljningssuccé och har sålts i miljontals exemplar. Hela originalmanuskriptet, inklusive de tre ofullbordade och numera mytiska kapitlen, köptes in av Schomburgcentret för forskning om svart kultur i Harlem.

- Malcolm X självbiografi är en av 1900-talets viktigaste böcker. Att ha den här versionen, med Malcolms anteckningar och korrektur, och att få se hans tankar ta form är otroligt mäktigt, säger Kevin Young, chef för Schomburgcentret, till New York Times.