Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sara Stridsberg, till höger, här tillsammans med Sara Danius, vill även hon lämna Svenska Akademien. FOTO: TT 

Stridsberg lämnar Akademien

Ledamoten Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien. Därmed är hon ytterligare en i raden av ledamöter som lämnat Akademien på kort tid.
"Jag förstår om hon inte längre orkar", kommenterar en annan avhoppare, Peter Englund.

Författaren Sara Stridsberg, som har suttit på stol nummer 13 i Akademien sedan 2016, har nu beslutat sig för att lämna den hårt ansatta kulturinstitutionen, skriver Akademien i ett pressmeddelande på sin hemsida.

I ett mejl till TT tidigare i vår utvecklade hon hur tankegångarna gick kring huruvida hon skulle lämna sin stol eller ej:

"Den historiska möjlighet till förändring som uppstod inom Akademien i november – och som gav mig personligen ett stort hopp – har under våren långsamt stängts. Alla idéer som fanns om ljus, transparens och förnyelse har motarbetats till förmån för andra hänsyn", skrev hon då.

LÄS MER: Krisen i Akademien – detta har hänt

Under våren har även tidigare ständige sekreteraren Sara Danius samt ledamöterna Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnat sina stolar, varav Östergren även har begärt formellt utträde. Sedan tidigare deltar inte heller Kerstin Ekman eller Lotta Lotass i Akademiens arbete, och Lotass har begärt formellt utträde.

Även Katarina Frostenson har lämnat sin stol.

Peter Englund kommenterar Sara Stridsbergs avhopp i ett mejl till TT:

"Svenska Akademien förlorar i och med detta inte bara en kolossal talang, utan även en klok och eftertänksam ledamot. Sara Stridsberg är en stark person och har visat att hon inte ger upp i förstone, men alla har en gräns och jag förstår om hon inte längre orkar."

Kjell Espmark säger till Dagens Nyheter att han inte vill kommentera Stridsbergs besked.

– Jag vill inte yttra mig om det, utan hon får tala själv om det. Däremot vill jag säga att jag verkligen respekterar Sara Stridsbergs beslut. Det respekterar jag verkligen, säger han till tidningen.

Avhoppen bottnar i den djupa kris Akademien befunnit sig i sedan i fjol, då en rad kvinnor vittnade i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, en man med nära band till Svenska Akademien. Sedan dess har bland annat Sara Danius avgått, kungen meddelat att han ändrar i Akademiens stadgar så att det nu är möjligt att lämna på egen begäran, samt Ekobrottsmyndigheten inlett en förundersökning.

Avhoppen innebär att det nu endast är 10 av de 18 ledamöter som krävs för att Akademien ska vara fulltalig som är aktiva.