Sara Stridsberg får Sveriges Radios romanpris för "Kärlekens Antarktis". På frågan vad hon skriver på nu säger hon: "Jag skriver alltid, men planlöst ännu. I augusti kommer en barnbok, 'Dyksommar', som Sara Lundberg illustrerar. Och en pjäs till våren, 'Sårad ängel'."
Sara Stridsberg får Sveriges Radios romanpris för "Kärlekens Antarktis". På frågan vad hon skriver på nu säger hon: "Jag skriver alltid, men planlöst ännu. I augusti kommer en barnbok, 'Dyksommar', som Sara Lundberg illustrerar. Och en pjäs till våren, 'Sårad ängel'."

Stridsberg får Sveriges Radios romanpris

Sveriges Radios romanpris tilldelas Sara Stridsberg för hennes skildring av en mördad kvinna, i ”Kärlekens Antarktis”. "Jag är väldigt glad för det. Sveriges Radio är min vän i vardagen så det är extra flott", säger hon till TT.

ANNONS
|

Hon är en mästare på att skildra människors utsatthet. Och i "Kärlekens Antarktis" är huvudpersonen en av de mest sårbara hittills: Kristina har blivit brutalt mördad och lemlästad och talar till läsarna från andra sidan.

Romanen tilldelas nu Sveriges Radios romanpris, och i juryns motivering står det: "Att låta mordoffret berätta sin egen historia ger ett perspektiv vi annars sällan får."

I ett mejl till TT berättar hon själv om utmaningen med att skildra Kristina.

"Jag vill alltid försöka beskriva människan utan att samtidigt tämja henne och förstöra henne, och den här gången var det en större utmaning eftersom hon går sönder på första sidan. Mina böcker blir alltid själva en del av den sjukdom som de försöker göra uppror mot, och den stora utmaningen är att orka vara i den sjukdomen, att både kliva rakt in i den och samtidigt sparka sig fri från den."

ANNONS

Bok om kärlek

Själv tycker Sara Stridsberg att Kristina delar en ensamhet med de andra huvudpersonerna i hennes romaner. Men "Kärlekens Antarktis" handlar också om de närstående som finns kvar: Kristinas barn Valle och Solveig och hennes föräldrar Raksha och Ivan.

Trots den brutala döden är det här en bok om kärlek, poängterar juryn.

TT: Håller du med?

"Ja, det är verkligen en bok om kärlek. Kristina rusar genom mörkret för att få röra, om så bara för ett ögonblick, vid ljuset, och vid dem hon älskar" skriver Sara Stridsberg till TT.

Annika Norlin prisas

Novellpriset går till artisten Annika Norlin, för hennes "Mattan". Berättelsen om Stor-Eva tar juryn tillbaka till högstadiets korridorer: "Det är igenkännbart, komiskt och tragiskt på samma gång", skriver de och prisar både träffsäkerheten och lättheten.

"Priset betyder jättemycket, såklart. För mig är det extra roligt att få det för att novellen för mig är en ny form, det känns extra mäktigt", säger Norlin i ett pressmeddelande.

Sveriges Radios lyrikpris tilldelas finlandssvenska Matilda Södergran för diktsamlingen ”Överlevorna”, och i juryns motivering står det: "Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening."

TT

Fakta: Sveriges Radios roman- lyrik- och novellpris

Sveriges Radio romanpris delas i år ut för 26:e gången. Lyssnarjuryn består av representanter från ett antal bokcirklar. Juryn diskuterar de nominerade romanerna och utser tillsammans pristagaren.

Prissumman är på 30 000 kronor. 2018 gick priset till Aleksander Motturi för romanen ”Broder”.

Sveriges Radios lyrikpris är landets äldsta och den första pristagaren var Nelly Sachs 1958. Prissumman är på 30 000 kronor. 2018 gick priset till ”Tapeshavet” av Gunnar D Hansson.

Sveriges Radios novellpris instiftades 2002. Under det gångna året har tio noveller specialskrivits för Sveriges Radio. Juryn bestod av fem bokcirklar, som nominerade fem av novellerna. Sedan röstade radiolyssnarna fram vinnaren. Prissumman är på 30 000 kronor. 2018 gick priset till Nicolas Kolovos för novellen ”Underverket”.

ANNONS