Niklas Strömsted leder ännu en säsong av Tack för musiken.
Niklas Strömsted leder ännu en säsong av Tack för musiken.

Strömstedt fortsätter tacka för musiken

ANNONS
|

På fredag tar Niklas Strömstedt plats i rutan igen med Tack för musiken. De fyra programmen spelades in i somras, inför publik, på Maximteatern i Stockholm.

-Målet är att ha en bra bredd på artisterna, att det ska vara stora artister från olika håll och olika bakgrund, med olika inspirationskällor. Man skulle lätt, i en sån här programserie, kunna hamna i en rad av enbart vita medelålders män som spelar gitarr, säger Niklas Strömstedt.

Tidigare har han gästats av artister som Björn Skifs, Marie Fredriksson, Amanda Jenssen, Tomas Ledin och Anna Ternheim och den här gången är det Jill Johnson, Peter Jöback, Sarah Dawn Finer och Mauro Scocco som får prata om sitt musicerande och även spela några väl valda låtar.

Utgår från musiken

Programledaren Strömstedt beskriver programmet som en sorts pratshow där samtalet hela tiden utgår från musik, skapande, utveckling och artisteri, men det kan hamna i stort sett var som helst.

ANNONS

-Man kan börja på en låt och så kan den låten ta en till relationer eller fotboll eller matlagning. Plus att vi har ett fantastiskt band som vi spelar tillsammans med, säger Niklas Strömstedt som trivs med sin roll som programledare: -Ja, det är väldigt kul. Dels för att jag är genuint nyfiken på hur andra gör och tänker med sitt artisteri och sitt skrivande, men också för att det finns en liten journalistgen där inne någonstans, menar Niklas Strömstedt vars far Bo Strömstedt var chefredaktör för Expressen i många år.

Kronologiskt

Den fjärde säsongen avslutas med Mauro Scocco som berättar att han åt middag med Niklas Strömstedt före inspelningen av programmet. Då "gafflade" de lite löst om vad det skulle innehålla och tanken var att det skulle vara "lite" kronologiskt.

-Det gör det ganska enkelt, hur började det och hur fortsatte det? Det är kul, det är inte så många program där man får prata om hur man skriver låtar. Musiken är i centrum. Jag frågade Niklas om det inte kan bli för nördigt om vi börjar prata om låtskrivande. Han menade att det bara var att nörda på, det går att klippa efteråt. Så det var ganska fria ramar när man väl satt där, säger Mauro Scocco. -Jag tycker inte att det kan bli för nördigt. Bara man förklarar och det är så lätt om man har en gitarr där. Vi vill inte sätta dit någon, vi vill gästens bästa, jag vill att gästerna ska känna sig trygga. Då blir samtalet mycket bättre också. Jag tror inte att det är någon risk att det blir för mysigt. Vi är på scen i en full teatersalong, det finns hela tiden någon slags spänning och skärpa, förklarar Niklas Strömstedt.

.

Fakta/Tack för musiken

  1. Fredagen den 12 december sänds det första avsnittet av Tack för musiken. Då är det Jill Johnson som gästar Niklas Strömstedt.
  2. Den 19 december är det Peter Jöbacks tur och på annandag jul är det Sarah Dawn Finer som är huvudperson.
  3. Den fjärde säsongen avslutas med Mauro Scocco den 2 januari 2015.

.

Fakta/Niklas Strömstedt

  1. Ålder: 56.
  2. Bor: Stockholm.
  3. Familj: Gift med programledaren Jenny Strömstedt, 3 egna barn.
  4. Bakgrund: Jobbade som dj och kompmusiker, bland annat åt Ulf Lundell, innan den egna karriären tog fart. Medlem i Triad och fick ett sologenombrott med albumet En gång i livet, 1989. Har gett ut åtta soloalbum.
  5. En av de tre i Glenmark Eriksson Strömstedt, som gjorde När vi gräver guld i USA till fotbolls-VM 1994.
  6. Låg bakom I morgon är en annan dag som Christer Björkman vann Melodifestivalen med 1992 och skrev de svenska texterna till musikalen Mamma mia!. Har tävlat i Körslaget och medverkat i Stjärnorna på slottet.
  7. Programledare för Tack för musiken sedan 2011.
ANNONS