Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storyn vann - inte låten

DET MULLRADE I Munkedal i natt. Och det var inte ett nytt jordskred. Det var Marie Lindbergs vänner och grannar som firade segern. Jag skulle inte vilja vara den som ska gå och städa upp efter partyt på Folkets hus nu på morgonen.
Mirakel-Marie från Munkedal skrällde ju så att hela Scandinavium riste och skakade av upphetsning. När det stod klart att Marie Lindberg tagit sig direkt till Globen ställde sig publiken rakt upp och bara skrek. Och det vara början. När Marie tagit sig igenom sin låt en andra gång så släpptes fotograferna in och hon buggade med Ola Salo och blixtarna smällde och ingen brydde sig egentligen om The Ark längre. Och när Marie skulle tränga sig de få metrarna bort till Green room var det rena rama Carola-hysterin.
SOM JOURNALIST ska man ju ha vetat bättre. Man ska aldrig underskatta en gripande historia och en sitta på pallen-ballad. Ju banalare desto bättre. För det var ju inte låten som tävlade. Ingen tror längre att det är låtarna som tävlar i Melodifestivalen. Det är artisterna. Och i det här fallet historien. Storyn.
JAG HAR MYCKET svårt att tänka mig att Trying to recall kunnat slingra sig genom juryns nät av egen kraft. Till det är den helt enkelt alldeles för svag. Marie Lindberg är inte vilket lärarinna som helst. Ingen som bara skriver lite låtar vid sidan av. Hon är ingift i dansbandsfamiljen. Hennes man Jan Lindberg spelar bas i Date som ger ut sina skivor hos Bert Karlsson. Samme Bert Karlsson som nu skrivit kontrakt med Marie. Samme Bert Karlsson som via både gen- och omvägar är direkt uppkopplad på länk till Melodifestivalens innersta kärna. Jag må vara konspiratorisk och jag vill absolut inte ta ifrån Marie hennes sköna glädje. Den var äkta. Genuin och smittande. Men det var storyn som tog henne till finalen. Marie Lindberg har fått massiv uppmärksamhet i media under den senaste veckan och ingen av tittarna lär ha kunnat undgå att ta in sagan om lärarinnan som aldrig hade stått på en scen tidigare och som nu plötsligt skulle tävla i Melodifestivalen. Och min känsla är att storyn var planterad. Från dag ett. Och visst. Ok. I schlagercirkusen är alla tricks tillåtna.
THE ARK GJORDE det man skulle. Och om Rottnes finest skulle vinna i Globen så bör de kunna vara topp fem i Helsingfors i maj. Men det kan också vara Marie Lindberg som åker dit med sin pall och sin story.
Även resten av Europa gillar väl en askungesaga?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.