Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stort engagemang för hemlöse Douglas Seeger

Sista avsnittet av Jills veranda blev väldigt uppskattat – och många tittare undrar hur går för hemlöse Douglas Seeger.

På onsdagskvällen sändes det sjätte och sista avsnittet i serien Jills veranda i SVT. Veckans gäst var Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, och han och programledaren Jill Johnson träffar av en slump på sångaren Douglas Seeger och hans gitarr. Seeger är hemlös och bor under en bro i Nashville sedan 15 år.

Efter att ha hört honom sjunga en av sina låtar väckts tanken på att spela in den i programmet, och så blir det. Seeger, Johnson och Carlson spelar in låten Down to the River i självaste Cash Cabin Studio, Johnny Cashs gamla studio.

Under onsdagskvällen och torsdagen har det dykt upp frågor på sociala medier om vilken ersättning Seeger får för sin medverkan i programmet. Så här svarar Clara Mannheimer, programbeställare på SVT och exekutiv producent för programmet:

– Han har fått schysst ersättning enligt SVT:s regler, samma ersättning som alla medverkande får för ett program. Det handlar om ersättning för utebliven inkomst och ersättning för text i rutan. Vi har även hjälpt honom att ansluta sig till den amerikanska motsvarigheten till Stim så att han får ersättning därifrån.

Seeger ska även ha fått en dvd med programmet, som han kan visa när han söker jobb. Mannheimer säger att Seeger är jättenöjd med ersättningen.

"Vi värnar om dom utsatta"

Så här svarar Jill Johnsons skivbolag Lionheart music group på svt.se angående royalities för Seeger:

"Vi är i direktdialog med Doug och kommer självklart se till så att han får upphovsmannaroyalty och artistroyalty för låten. Vi värnar såklart om dom utsatta i samhället och är vana vid den här typen av problematik. Och självklart kommer vi se till så att pengarna når honom!"

Douglas Seegers låt ligger även ute på Spotify, och enligt svt.se har många hört av sig och påpekat att hans namn saknas där. Skivbolaget svarar att de jobbar på att få dit det, och att de ser till han får upphovsmanna- och artistroyalties ändå.

Enligt SVT har det under dagen dykt upp många förfrågningar om att boka Douglas Seeger till spelningar i Sverige. Redaktionen lyckades få tag i honom på torsdagskvällen svensk tid, och kunde då berätta om genomslaget som programmet har fått.

– Jag är överväldigad över reaktionerna. Jag vill verkligen åka till Sverige och tacka tittarna med en konsert tillsammans med Jill, säger Douglas Seeger till svt.se.

"Började nästan gråta"

Via en kompis dator har han kunnat läsa vad tittarna har tyckt om låten. Seeger är rörd.

– Jag började nästan gråta när jag läste alla fina kommentarer jag fått.

Svt.se skriver att det kommer ut en längre intervju med Douglas Seeger under fredagen. Där kommer han bland annat att berätta om hur hans liv ser ut nu och om han kommer till Sverige.

Här kan du lyssna på Seeger och hans låt Down to the River: http://www.svt.se/jills-veranda/doug-seeger

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.