Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bruno Mars gick hem med flera priser.

Storslam för Bruno Mars på Grammygalan

Bruno Mars var den amerikanska Grammygalans stora vinnare och knep priser i flera tunga kategorier. Men galan handlade inte bara om musik. Artisterna bar vita rosor för att protestera mot sexuella trakasserier.

Bruno Mars "That's what I like" blev årets låt och "24K magic" blev grammyprisad som årets skiva (som också syftar till en inspelning av en låt) och årets album. Den amerikanske r'n'b- och funkstjärnan gick hem med sex utmärkelser. I sitt tacktal för årets album hyllade sångaren de övriga nominerade.

- Ni är anledningen till att jag är i studion och sliter i mitt hår. För jag vet att ni kommer att komma med den bästa musiken. Tack för att ni välsignar världen med er musik, sade Bruno Mars.

I både album- och skivkategorin var även Childish Gambino nominerad tillsammans med svenske producenten Ludwig Göransson. Childish Gambino fick dock gå hem med en statyett för låten "Redbone" i kategorin bästa traditionella r'n'b.

Galan i New York var politisk redan från start när hiphopstjärnan Kendrick Lamar inledde med ett uppträdande framför USA:s flagga. Dansare iklädda kamouflagekläder ramlade en efter en ihop som om de blivit beskjutna.

Därefter följde Lady Gaga med låtarna "Joanne" och "Million reasons". Med en blinkning till metoo-rörelsen viskade hon framför pianot: "Time's up" – tiden är ute. Time's up är namnet på den rörelse mot sexuella trakasserier som grundades i början av året av Hollywood-kändisar.

Riktad mot producent

På röda mattan bar både män och kvinnor vita rosor för att visa sitt stöd för metoo-kampanjen. Kelly Clarkson, med en vit ros i handen, sade att blomman symboliserar "hopp och fred och sympati".

Kesha sjöng låten "Praying", som är tydligt riktad mot en producent som hon anklagat för våldtäkt. Under det känslosamma framförandet fanns fem andra kvinnliga artister, bland annat Cyndi Lauper, med som stöd. När låten var slut omfamnades allihop på scen.

- Till de som försöker att tysta oss har vi bara en sak att säga: tiden är ute, sade skådespelaren Janelle Monae när hon presenterade Kesha.

Delades ut postumt

Svenska Meshuggah var nominerat i metalkategorin för låten "Clockworks", men fick se sig slaget av amerikanska Mastodon med låten "Sultan’s curse".

Två priser på musikgalan delades ut postumt. Leonard Cohen fick pris för sin låt "You want it darker" i rockkategorin. Cohen, som avled i november 2016, fick aldrig någon Grammy under sin livstid.

Carrie Fisher, som spelade prinsessan Leia i "Star wars", vann i kategorin bästa spoken word-album. Hon får priset för inläsningen av sina memoarer, "The princess diarist", som handlar om hur det var att spela in de tidiga Star wars-filmerna. Fisher avled i en hjärtattack i december 2016.

Jay Z var nominerad i åtta kategorier, men fick inget pris med sig hem. Han fick se sig snuvad av bland andra Bruno Mars och Kendrick Lamar.