Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristen Wiig och Matt Damon inför premiären på "Downsizing" på filmfestivalen i Venedig.

Storslaget mottagande för "Downsizing"

Till jubel och smattrande applåder har Alexander Paynes film "Downsizing" haft världspremiär i Venedig. Huvudrollen spelas av Matt Damon – men Rolf Lassgård har en av filmens viktigaste biroller.

Rolf Lassgård blir glad när han får höra att filmen fått positiv respons under invigningsdagen för filmfestivalen i Venedig.

- Så kul att höra att det gått bra. Jag önskar att jag kunde ha varit där, säger han från inspelningen av ”Jägarna” djupt inne i skogarna utanför Älvsbyn.

Krymper människor

I filmen spelar han en norsk vetenskapsman som kommer på ett sätt att krympa människor till verkligt miniformat. Han ser det som ett sätt att tackla problemet med överbefolkning, men för många finns det också ett lockande ekonomiskt argument. Matt Damons och Kristin Wiigs rollfigurer ser möjligheten att bli nedkrympta som ett sätt att lösa sina ekonomiska problem.

Lassgård förekommer mycket i filmens början och ännu mer i slutet. Han har enbart goda minnen av inspelningen:

- Det var en fantastisk upplevelse, på alla nivåer. Alexander har en förmåga att skapa en känsla av det lilla mitt i det stora. Hans filmer genomsyras alltid av intelligens, värme och humor.

- Det var en stor fröjd att jobba med honom, även om jag hade långa monologer på svår engelska. Jag tror jag bara hade två repliker på norska.

Strålande kritik

Payne kan glädja sig åt att filmen får strålande kritik från de stora branschtidningarna. Hollywood Reporter menar att ”Downsizing” är den bästa film regissören har gjort, och Varietys kritiker är lika positiv. Själv säger Alexander Payne:

- Även om det är science fiction till viss del, så har filmen samma sorts humor som mina tidigare filmer. Vi har gjort en amerikansk film som till största delen utspelas i USA, men själva idén med att krympa människor är universell, så därför har vi med representanter för en lång rad olika länder.

Någon på presskonferensen menar att det är en pessimistisk film. Payne kontrar:

- Jag tycker den är både optimistisk och pessimistisk, på olika sätt.

Och vad skulle Donald Trump tycka?

- Det kan jag omöjligt förutsäga. Jag gör filmer för alla.

Paynes manusförfattarpartner Jim Taylor fyller i:

- Vi är mer intresserade av det mänskliga än av politik. Det är omöjligt att säga hur någon kommer att reagera.

”Downsizing” räknas som en av huvudkandidaterna till nästa års Oscarsutdelning. Svensk premiär blir det den 19 januari.