Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På sin Facebook-sida kallar sig Sarah Klang för "the saddest girl in Sweden". "Alla låtar är väl lite bitterljuva, de har det skimret över sig och jag tycker om den estetiken. Jag har svårt att skriva en glad låt", säger hon.

Storslagen show med Sarah Klang

Sarah Klang har gjort succé i "På spåret" och fått vuxna män att börja gråta under sina konserter. Nu släpps hennes efterlängtade debutalbum "Love in the Milky Way".

Under gymnasieåren spelade Sarah Klang i band men efter studenten fick hon en livskris, började jobba i restaurangkök och lade artistdrömmarna på hyllan. När hon tog upp musikskapandet efter ett par år av kreativ torka fanns det inga grandiosa idéer – hon ville bara skriva låtar.

- Jag tror att ibland måste man bara göra något kreativt och så ser man vad som händer, säger Sarah Klang.

Och det som hände var att stora kärlekslåtar växte fram – färgade av lika delar klassisk pop som Abba och modern indierock som The War on Drugs. Många har också placerat Sarah Klangs låtar i något slags altcountry/americana-fack men sådan musik har hon själv inte haft några ambitioner att göra.

- Det är andra som har satt mig där och så har jag tackat för det. Det är en cool genre att vara i men det är inget som jag har siktat på, säger hon.

Jämförelserna med Adele ger hon inte heller särskilt mycket för.

- Många skriver ju väldigt mycket om min röst men jag tycker inte alls att den är "the main focus" i min musik. Jag tycker att helheten i låtarna är det viktigaste, soundet och känslan. Live tycker jag om att maxa röstmässigt men på skivan är det inte meningen att jag ska vara något slags Adele.

"På spåret"-succé

Oavsett hur det låter kan man i alla fall konstatera att Sarah Klangs fanskara har vuxit för varje singel hon har släppt sedan hon debuterade med "Sleep" 2016. När hon i januari sjöng i ett avsnitt av "På spåret" så exploderade sedan intresset.

- Det var mycket folk, alltså vanliga Svenssons, som skrev och bara "tack gode Gud för dig". Vi sålde typ ut alla våra spelningar också, Stockholm sålde slut, Malmö och Göteborg.

Själv förstår hon inte riktigt hajpen och tycker mest att det var skönt att kunna pusta ut över att allt såg okej ut i tv-rutan.

- Vi hade spelat in det där på hösten så jag hade gått och våndats ett tag, jag tänkte att jag typ kommer att ha toapapper som hänger ur byxorna, säger Sarah Klang.

- Jag hade aldrig varit med i tv och man är ju uppvuxen med det här att "du vet att kameran lägger på 40 kilo" eller typ "man ser grön ut om man inte har sådan här foundation" så jag trodde att det skulle se helt sjukt ut.

"Käkat chips"

Debutalbumet "Love in the Milky Way" släpps den 9 februari. Sedan väntar spelningar i såväl Sverige som Tyskland och USA.

- Just nu är det väldigt mycket för mig med tanke på vad jag har gjort innan i mitt liv, det vill säga ingenting. Jag har typ seriöst suttit hemma och käkat chips. Nu känns det som att jag har ett liv och det är kul, säger Sarah Klang.

På den kommande turnén får hon också möjlighet att leva ut sin faiblesse för storslagna shower. Bandet är stort, bandmedlemmarna enhetligt klädda och Sarah Klang har sytt upp klänningar som hon bär när hon står på scenen.

- Det ska vara kul att titta på, jag tycker inte själv att det är så kul att se ett band som inte har någonting på scenen. Det kan jag lika gärna lyssna på hemma. Jag har alltid tyckt om Elvis Las Vegas-shower, att det är lite cheesy och kitschigt, säger hon.

- Vissa kanske tycker att det är poserande men har folk köpt biljetter får du fan göra något. Du behöver inte ha pengar för att piffa en scen, det är ju bara att leta upp lite tyger och skit.