Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En annan målning av Fernand Léger till salu på Sothebys i Hongkong. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Stor konsthärva i Finland – tio får fängelse

Tio personer döms till olika långa straff för att ha förfalskat samt handlat med falska kopior av verk av konstnärer som Fernand Léger, Henri Matisse och Helene Schjerfbeck.

Det är en av de största konstförfalskningshärvorna i Europa och runt 250 konstverk ska ha förfalskats och sålts för sammanlagt runt 15 miljoner euro, enligt domen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett par som äger ett konstgalleri i Helsingfors tros ha varit centrala i härvan. Tingsrätten finner att de är skyldiga till över 30 fall av bedrägeri. Mannen, som är 75 år gammal, döms till fem års fängelse medan sambon, 46, döms till fyra år. Tillsammans döms de att betala 13 miljoner euro i skadestånd. De övriga åtta personerna döms till upp emot tre års fängelse vardera för olika fall av bedrägeri, skriver Yle.

Den som förfalskat konstverken är en finländsk man i 70-årsåldern som tidigare varit bosatt i Sverige. Han misstänktes för att ha utfört förfalskningar redan på 1980-talet och åtalades i Sverige men friades till slut av Högsta domstolen, som slog fast att tavlorna visst var äkta, skriver Aftonbladet. Mannen erkände och dömdes för de nya förfalskningarna i ett separat fall 2017. Han fick villkorlig dom i ett år och elva månader, eftersom han suttit häktad en lång tid innan domen föll.

Det mest kända verket är "Composition murale" av Fernand Léger, som såldes på Bukowskis för fem miljoner. Bukowskis är en av målsägandena i fallet.