En annan målning av Fernand Léger till salu på Sothebys i Hongkong. Arkivbild.
En annan målning av Fernand Léger till salu på Sothebys i Hongkong. Arkivbild.

Stor konsthärva i Finland – tio får fängelse

Tio personer döms till olika långa straff för att ha förfalskat samt handlat med falska kopior av verk av konstnärer som Fernand Léger, Henri Matisse och Helene Schjerfbeck.

ANNONS
|

Det är en av de största konstförfalskningshärvorna i Europa och runt 250 konstverk ska ha förfalskats och sålts för sammanlagt runt 15 miljoner euro, enligt domen.

Ett par som äger ett konstgalleri i Helsingfors tros ha varit centrala i härvan. Tingsrätten finner att de är skyldiga till över 30 fall av bedrägeri. Mannen, som är 75 år gammal, döms till fem års fängelse medan sambon, 46, döms till fyra år. Tillsammans döms de att betala 13 miljoner euro i skadestånd. De övriga åtta personerna döms till upp emot tre års fängelse vardera för olika fall av bedrägeri, skriver Yle.

ANNONS

Den som förfalskat konstverken är en finländsk man i 70-årsåldern som tidigare varit bosatt i Sverige. Han misstänktes för att ha utfört förfalskningar redan på 1980-talet och åtalades i Sverige men friades till slut av Högsta domstolen, som slog fast att tavlorna visst var äkta, skriver Aftonbladet. Mannen erkände och dömdes för de nya förfalskningarna i ett separat fall 2017. Han fick villkorlig dom i ett år och elva månader, eftersom han suttit häktad en lång tid innan domen föll.

Det mest kända verket är "Composition murale" av Fernand Léger, som såldes på Bukowskis för fem miljoner. Bukowskis är en av målsägandena i fallet.

TT

Fakta: Konsthärvan i Finland

Rättegången har pågått sedan ett och ett halvt år. 16 personer åtalades, varav sex friades, i de flesta fall för grovt bedrägeri. Mannen som förfalskat målningarna satt häktad i över fyra år innan rättegången inleddes. Polisen har fått gå igenom stora mängder av konstköp från de senaste 20 åren och vissa av de förfalskade verken tros fortfarande vara i omlopp.

Bland de konstverk som förfalskats finns verk av Henri Matisse och Rene Magritt, Ilja Repin, Ivan Sjisjkin, Vasilij Kandinskij, Ellen Thessleff, Reidar Särestöniemi, Helene Schjerfbeck, Akseli Gallen-Kallela, Ilkka Lammi och Pekka Halonen.

ANNONS