Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Hellström på Ullevi i somras. Foto: TT.

Stor ilska av svarthandeln efter Håkan-biljetter

Som väntat tog biljetterna till Håkans Hellströms två konserter i Göteborg i november slut i ett nafs. Nu säljs biljetter till ockerpriser på den svarta marknaden till fansens stora ilska.

I somras lockade Håkan Hellström över 140 000 åskådare under sina två konserter på Ullevi i Göteborg. 

Föga oväntat tog biljetterna till spelningarna i Scandinavium i november, som under två kvällar inte ens har kapacitet att ta emot 30 000 personer, slut på bara några minuter under lördagen. Bara någon timme efter att biljetterna tog slut dök biljetter upp till ockerpriser på nätsajter som Tradera och Blocket. 

Som vanligt när Håkan Hellström spelar var ilskan bland fansen som inte fick tag på biljetter stor på återförsäljaren Ticketmasters Facebooksida.
"Gissar att en stor andel har köpts av andrahandsbolag som lägger på en saftig premie eller kriminella som säljer dussintals kopior till varje plats? Hävdar fortfarande att alla konsertbiljetter SKA vara personliga!", skriver en arg person på Facebook. 

LÄS MER: Så luras Håkan Hellström-fansen

En annan skriver: "Faan, hoppas dom inte får sålt dom. Vi som verkligen vill gå på konserten, minskar ju chansen att få biljett när pengagiriga härjar". 

När GP letar runt efter biljetter på internet får vi snabbt tag på en person som vill sälja fyra biljetter för 1700 kronor styck. Ett pris som kan jämföras med det ordinarie biljettpriset på 635 respektive 740 kronor. 

På internet har personen lagt ut två olika annonser där biljetter uppges vara till salu. 
När vi undrar om det inte kan uppfattas lite girigt att bara någon timme efter att biljetterna har köpts kräva 1000 kronor mer för dem får vi svaret: 
"Jag vet inte, jag blir ju av med dem. Det kanske är lite girigt men vi blir ju av med dem också". 

När vi undrar varför personen bara någon timme efter biljetterna köptes vill sälja dem får vi svaret att personens partner också lyckades köpa fyra biljetter - vilket gör att paret därför har fyra fler biljetter än vad de önskar. 

Hos Ticketmaster är det möjligt att köpa fyra biljetter per person och köptillfälle. 

På evenemangsbolaget Live Nation är de medvetna om problemet.

- Det är tyvärr inget nytt. När det är sådana här konserter med så stort efterfrågan så skapas det alltid en andrahandsmarknad. Så länge folk är beredda att betala. Men det vi ser som mest problematiskt är de oseriösa aktörer som marknadsför biljetter de inte har eller säljer biljetter innan de finns på marknaden, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.

LÄS MER: Snabbt slutsålt till Håkan Hellström

Finns det några diskussioner kring hur detta kan undvikas?

- Det är en stor fråga som jobbas på både i Sverige och internationellt. Men det handlar om att informeras om riskerna med att vända sig till mindre seriösa aktörer.

Finns det inga mer konkreta åtgärder?

- Vi begränsar antalet köp per person och är hela tiden tydlig med att informera om riskerna. Det finns internationella varianter där man tittar mer på en legitim andrahandstjänst där det inte går att sälja biljetter man inte har och där man som kunde kan verifiera biljetten som giltig. Men det är något som vi u branschen behöver titta på hela tiden, säger Kristofer Åkesson på Live Nation.