Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/7

Stor brand vid Lars Vilks konstverk

Lars Vilks konstverket Nimis har brunnit ned - enligt polisen rör det sig troligtvis om en anlagd brand. - Det är minst 25 procent av konstverket som har brunnit ned, säger Fredrik Bratt, informatör vid Polisen i Region Syd.

Det var vid 18-tiden som polisen larmades om händelsen. Enligt larmet skulle Lars Vilks konstverk Nimis på Kullaberg vara i lågor - något som strax därefter kunde bekräftas. 

- Det är minst 25 procent av konstverket som har brunnit ned, säger Fredrik Bratt, informatör vid Polisen i Region Syd.

Väntar på rapportörer

GP har varit i kontakt med Lars Vilks som ännu inte vill inte uttala sig för mycket om det som har hänt

- Jag hörde det för ett tag sedan och inväntar närmare upplysningar från mina rapportörer, säger han till GP.

Till Aftonbladet berättar han att han inte var förberedd på branden.

– Det var längesedan det brann. Det har varit lugnt under många år så jag trodde på något sätt att de delen var över. Jag blev förvånad över att någon tänt på och undrar vem eller vilka motiv man har, om det kan ha kommit nya motiv in i bilden, säger han till Aftonbladet.

Ska återställa konstverket

- Det blir intressant när det händer saker. När man angriper konstverk blir det intressant. Ett konstverk som ingen bryr sig om, det försvinner ju. Här är det ju hårda tag och en ganska brutal form av konstkritik, säger han till TT.

Nimis kommer att återställas, men Vilks begränsas av den hotbild som finns mot honom.

- Jag kan ju inte komma ut på det sättet som jag har gjort tidigare. Jag lever ju under bevakning och Nimis är ju ett riskmål och efter den här branden utgår jag från man bedömer det som en ännu högre risk, så jag måste förlita mig på mina medhjälpare, säger han till TT.

LÄS MER: Lars Vilks verk Nimis hotat

Polisen: Troligtvis brott bakom

Räddningstjänsten har ryckt ut till Kullaberg med en stor styrka, som består av både räddningsbåtar och brandbilar. Vid strax efter 22 på kvällen var man fortfarande på plats med eftersläckning.

- Brandpersonal är fortfarande på plats så får de bedöma vad som ska hända inatt, säger Lars Rundh, inre befäl hos Räddningstjänsten.

Hur ser det ut med konstverket?

- "5 procent är uppbrunnet. Det som inte är uppbrunnet vet jag inte så mycket om. Det är svårt att säga när det är så mörkt ut,e. Det är en väldigt otillgänglig plats, säger Lars Rundh.

Enligt polisen rör det sig sannolikt om en anlagd brand.

- Vi har brott i åtanke. Det är svårt att en någon naturlig anledning till varför det skulle börja brinna där ute. säger Fredrik Bratt. 

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand. Platsen har spärrats av och kommer att undersökas av polisens kriminaltekniker. 

Levt under konstanta hot

Konstverket ligger på Håle stenar i Kullabergs naturreservat och uppförandet av verket började 1980. Sedan 2007 har det funnits en ökad hotbild mot Lars Vilks, detta efter att han publicerade karikatyrbilder i Nerikes Allehanda. Sedan dess har han tvingats leva under skyddad identitet och konstanta hot. 

GP har tidigare skrivit om konstverket Dalonien som brann upp tidigare i år. Anledningen till den branden ska ha varit att konstverket hade förfallit och att det utgjorde en fara för besökare.

 

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP: 

Telefon: 031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.