Frances McDormand briljerar i "Three billboards outside Ebbing, Missouri" som visas på Stockholms filmfestival. Pressbild.
Frances McDormand briljerar i "Three billboards outside Ebbing, Missouri" som visas på Stockholms filmfestival. Pressbild.

Stockholms filmfestival rullar ut röda mattan

ANNONS

På onsdagen invigs Stockholms filmfestival, för 28:e året. Årets tema är "change", vilket syns i programmet genom bland annat Al Gores klimatdokumentär "En obekväm uppföljare" och den kinesiske konstnären Ai Weiweis flyktingdokumentär "Human flow".

- Jag ser enormt mycket fram emot att få välkomna vår hedersgäst Vanessa Redgrave, jag fick precis in en hälsning från Jane Fonda till henne. Och så känns det väldigt roligt att vi har så mycket latinamerikansk film, med Chile som fokusland, säger Git Scheynius, festivalchef.

Hot på sikt

Nyligen meddelade Svenska bio att de inte längre tänker hyra ut två centrala biografer till festivalen. Det beror på den kostnadsökning biografägarna drabbats av på grund av den nya momshöjningen.

ANNONS

- Vi har kommit i kläm här, mellan det nya statliga filmavtalet och de kommersiella aktörerna i branschen. Vi vill föra fram kvalitetsfilm till en bred publik och det här påverkar vårt upplägg, säger Git Scheynius.

Årets festival berörs dock inte, utan äger rum som planerat 8–19 november.

TT

Fakta: Missa inte detta på festivalen

Invigningsfilmen "Shape of water" av Guillermo del Toro belönades med Gudlejonet i Venedig tidigare i höstas. Ta chansen att se den före den vanliga biopremiären.

"Thelma". I ett djärvt genrebyte skildrar den norske succéregissören Joachim Trier i en ny övernaturlig thriller historien om en ung kvinna som har mystiska krafter.

"Three billboards outside Ebbing, Missouri". Frances McDormand briljerar i den här hyllade filmen, som beskrivs som ett mörkt, skruvat drama där en mamma kämpar för upprättelse för sin mördade dotter.

"The villainess". Spektakulär sydkoreansk action utlovas i den här fartfyllda hämndfilmen, som jämförs med Tarantinos "Kill Bill" och Bessons "Nikita".

"Neruda" av Stockholm Visionary award-vinnaren Pablo Larrain visas, i regissörens närvaro lördagen 18 november.

"Gods own country". Ett starkt kärleksdrama som jämförs med "Brokeback Mountain".

"The Florida project". Redan mycket hajpad film där Floridas baksida utforskas ur en sexårings ögon. Oscarsvarning utfärdad.

Hyllningsprogrammet till Michael Nyqvist, 12 november på Saga klockan 15.00.

"Human flow" av Ai Weiwei. Handlar om flyktingkrisen, ur ett humanistiskt perspektiv.

"The venerable W". Högaktuell dokumentär som förklarar mekanismerna bakom förföljelsen på den muslimska folkgruppen rohingya i Burma.

"Call me by your name". Hyllat italienskt kärleksdrama där Armie Hammer och Timothee Chalamet spelar unga älskande under en soldränkt sommar.

För hela programmet se: http://www.stockholmfilmfestival.se

ANNONS