Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frances McDormand briljerar i "Three billboards outside Ebbing, Missouri" som visas på Stockholms filmfestival. Pressbild.

Stockholms filmfestival rullar ut röda mattan

Årets festival drar snart i gång med filmvisningar, galaglam och fokus på bland annat Chile och temat "change". Men redan nästa år hotas filmfesten i Stockholm.

På onsdagen invigs Stockholms filmfestival, för 28:e året. Årets tema är "change", vilket syns i programmet genom bland annat Al Gores klimatdokumentär "En obekväm uppföljare" och den kinesiske konstnären Ai Weiweis flyktingdokumentär "Human flow".

- Jag ser enormt mycket fram emot att få välkomna vår hedersgäst Vanessa Redgrave, jag fick precis in en hälsning från Jane Fonda till henne. Och så känns det väldigt roligt att vi har så mycket latinamerikansk film, med Chile som fokusland, säger Git Scheynius, festivalchef.

Hot på sikt

Nyligen meddelade Svenska bio att de inte längre tänker hyra ut två centrala biografer till festivalen. Det beror på den kostnadsökning biografägarna drabbats av på grund av den nya momshöjningen.

- Vi har kommit i kläm här, mellan det nya statliga filmavtalet och de kommersiella aktörerna i branschen. Vi vill föra fram kvalitetsfilm till en bred publik och det här påverkar vårt upplägg, säger Git Scheynius.

Årets festival berörs dock inte, utan äger rum som planerat 8–19 november.