Stockholm filmfestival tar över biografen Skandia

Anrika Skandiabiografen riskerade att stängas för alltid. Nu räddas klenoden kvar och tas över av Stockholms filmfestival som samlat ihop närmare två miljoner kronor.
– Det är helt fantastiskt! Vi är jätte-exalterade över gensvaret från allmänheten, säger Dharma Garde Palme, festivalens producent.

ANNONS

En vecka innan invigningen av Stockholm filmfestival 7 november kom chock-beskedet: Filmstaden säger upp kontraktet med biografen Skandia på Drottninggatan.

Biografen har länge utgjort ett nav för Stockholm filmfestival. Nu befann sig ledningen på röda mattan, mitt under galakvällen, i en nedläggningshotad lokal.

– Det här är ju vårt hem, så vi kände att vi behövde agera. Biografen får ju inte försvinna, säger Dharma Garde Palme, producent för Stockholm filmfestival.

De vidtog åtgärder direkt, berättar hon: kontaktade Filminstitutet, Kulturdepartementet, fastighetsbolaget Hufvudstaden, Stockholms stad och andra tänkbara aktörer. Dessutom startades i deras regi en insamling för att rädda kvar Skandia.

ANNONS

Festivalen tar över Skandiabiografen i egen regi

På kort tid har de nu samlat in närmare två miljoner kronor. Enligt dem ett tillräckligt stort belopp för att kunna ta över verksamheten och driva biografen vidare i egen regi.

– Vi är överraskade och djupt tacksamma över det stora gensvaret vi fått, engagemanget och över hur välvilligt inställda alla varit. Det har gett oss råg i ryggen att fortsätta, säger Dharma Garde Palme.

Kändisar som Stellan Skarsgård, skådespelarparet Ethan och Maya Hawke och brittiske manusförfattaren Paul Laverty har alla engagerat sig för att rädda kvar biografen.

– Paret Hawke köpte helt spontant varsin biografstol när de var här, och hörde om nedläggningshotet, berättar Dharma Garde Palme.

Privatpersoner och företag uppmanas att donera pengar.

På liknande sätt räddades biografen Draken kvar vid Järntorget av Göteborgs filmfestival 1995. Då fanns regissören Ingmar Bergman bland de många personer som köpte biostolar i salongen och donerade pengar. Även Göteborgs-Posten och Göteborgs kommun bidrog finansiellt för att rädda kvar Draken – som nu byggts ihop med miljardärerna Petter Stordalen och Erik Selins hotell Draken.

Den anrika biografen Skandia på Drottninggatan i Stockholm invigdes hösten 1923. Den har formgivits av arkitekten Gunnar Asplund och är ”blåklassad” av Stadsmuseet i huvudstaden, vilket innebär att biografen bedöms ha "synnerligen höga kulturhistoriska värden".

ANNONS

– Vårt mål är nu att restaurera Skandia till dess fornstora glans, säger Dharma Garde Palme och tillägger:

– Men då är det 30 miljoner till som fattas.

LÄS MER:Här är årets bästa filmer enligt GP:s kritiker

LÄS MER:Stockholms filmfestival invigd – på hotade biografen Skandia

LÄS MER:Han skriver om svenskarnas vilda kärlek till vilda västern

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS