Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stjärnspäckad Abba-hyllning i London

Tack för musiken, Abba! Inför tiotusentals åskådare och radiolyssnare förvandlades Hyde Park i London på söndagskvällen till en enda stor hyllning till det svenska bandet.

Minst 35 000 fans, åtskilliga i Abbainspirerade kläder, men också medelålders rundmagade män och kvinnor och många som inte ens var födda när Abba slog igenom, dansade sig genom den gråkalla kvällen där världsstjärnor som Kylie Minogue, Elaine Paige, Lulu och Jason Donovan visade sin uppskattning från scenen.

Thank you for the music var titeln på den 2,5 timmar långa konserten som arrangerades och direktsändes av BBC Radio2 som en hyllning till den svenska supergruppen.

Det är mer än 30 år sedan Abba senast lockade en så stor publik, konstaterade Björn Ulvaeus och Benny Andersson i en pratstund med TT Spektra efter konserten.

Rörda

De båda upphovsmännen bakom framgången var påtagligt rörda över publikens gensvar.

- Tack för att ni sjöng så vackert, sade Björn Ulvaeus till publiken och berättade att han aldrig hade kunnat föreställa sig att segern i Eurovision song contest i Brighton 1974 skulle bli början på en sådan framgång.

Gåta

Att Abba fortfarande är stort i Storbritannien är uppenbart. Bandet har toppat fler topplistor här än någon annanstans i världen och det är inte en slump att London också är första anhalt när Abbautställningen Abbaworld ger sig ut på turné senare i höst.

Men vad det är som gör Abba så populära i den engelsktalande världen är fortfarande en gåta för Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

- Jag tror att engelsmännen tror att vi är från England. De kan alla texterna, alla låtarna. Det är obegripligt, säger Benny Andersson och jämför med den svenska publiken.

Kylie Minogue

En av de mest bejublade artisterna var Kylie Minogue som gjorde sitt enda liveuppträdande i Storbritannien i år, bland annat sittandes vid pianot bredvid Benny Andersson i When all is said and done.

- Det där var en dröm som gick i uppfyllelse, berättade sångerskan efteråt inför en jublande publik.

Kvällens första busvissling mötte också Benny Andersson och Orsa Spelmän som bjöd på vad Benny Andersson kallar upphovet till Abbamusiken,

- Man blir lite tagen när man får ett sånt där mottagande, vi var lite oförberedda på det, säger Benny Andersson ödmjukt.