Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

Stjärnornas tidigare jobb – innan de slog igenom

J.K. Rowling är en av världens bäst säljande författare. Men innan berömmelse och rikedom var hon en ensamstående mamma: "Jag är stoltare över mina år som ensamstående mamma än något annat i mitt liv", har hon tidigare skrivit i en krönika.

Den 52-åriga författaren har tjänat enorma summor på böckerna om Harry Potter. Bara under förra året drog hon in 95 miljoner dollar.

LÄS MER: J. K. Rowling i topp på författarlista

Men J.K. Rowlings liv innan offentligheten var allt annat än glamouröst. Något hon själv varit öppen med i intervjuer och offentliga sammanhang. I en krönika för organisationen Gingerbread, som arbetar för att stödja ensamstående föräldrar, berättar hon om ett liv i fattigdom.

Nyskild och med en dotter försökte hon få ihop vardagen i England.

– Jag ville inte att min dotter skulle växa upp i fattigdom, men min handledare sa till mig att jag aldrig skulle få barnbidrag eftersom jag fungerade för bra. Och det fanns inga platser för henne då dessa var reserverade för barn i riskzonen. Jag kan inte argumentera för dessa prioriteringar, men jag hade ingen som kunde ta hand om min dotter. Min syster jobbade heltid, min mamma var död. Jag var i en okänd stad, vem skulle ta hand om min dotter när jag försökte tjäna ihop pengar?, skriver hon bland annat.

Några timmar i veckan arbetade hon extra i en kyrka där dottern fick vara med. Samtidigt skrev hon i hemlighet böcker och bodde på ett stödboende. Men genom åren har J.K. Rowling nått enorma framgångar och idag är hon en av världens kändaste författare.

– Samtidigt vill jag säga till alla ensamstående föräldrar som känner tyngden från stereotyper och stigmatisering: Jag är stoltare över mina år som ensamstående mamma än något annat i mitt liv. Ja, jag fick bidrag och skrev min första Harry Potter-bok som ensamstående mamma. Men inget gör mig stoltare än vad min dotter Jessica sa till mig nyligen om de första fem åren i hennes liv: "Jag visste inte att vi var fattiga. Jag minns bara att jag var lycklig."