Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Milos Forman. Arkivbild.

Stjärnorna hyllar Milos Forman: "En urkraft"

Filmskaparen Milos Forman är död och sörjs av stjärnor världen över. "Ännu en storhet passerar genom dörröppningen", skriver Jim Carrey på Twitter.

Milos Forman är kanske främst känd för "Gökboet" (1975) och "Amadeus" (1984), för vilka han tilldelades Oscar. Men han är också regissören bakom "Man on the moon" från 1999 med Jim Carrey – som vann en Golden Globe – i huvudrollen.

"Vilken urkraft. En underbar man. Jag är glad att vi fick leka tillsammans. Det var en monumental upplevelse", skriver Jim Carrey på Twitter.

Michael Douglas, som producerade "Gökboet", kallar Forman "en av de största regissörerna i filmhistorien" i ett uttalande som The Hollywood Reporter har tagit del av.

"Jag hade äran att få arbeta med Milos på 'Gökboet' och jag värnar allt det som han lärde mig", säger han.

"Djärva och modiga"

En som inte hann arbeta tillsammans med Milos Forman, men som önskar att han hade gjort det, är Elton John. I ett inlägg på Instagram , kallar han Forman för "en extraordinär filmskapare och en kär vän".

"Hans filmer var djärva och modiga utforskningar av människor. Vi kom väldigt nära ett samarbete. Det skulle ha varit en fantastisk upplevelse".

Skådespelaren Antonio Banderas hyllar den tjeckiske regissören som ett "filmgeni och en mästare på att porträttera det mänskliga tillståndet".

"Baby driver"-regissören Edgar Wright skriver att han har sett "Gökboet" tillräckligt många gånger för att kunna mima med till filmens alla repliker och skådespelaren Mia Farrow tycker att Forman är bevis på att "briljanta filmskapare även kan vara vänliga, generösa, ödmjuka och lojala".

Grät när hon tittade

Ava DuVernay, regissören bakom "Selma" (2014) och "Ett veck i tiden" (2018), delar med sig av ett tidigt Forman-minne:

"Jag minns fortfarande de där ovanliga bilderna av svartas liv på det tidiga 1900-talet som visades i 'Ragtime'. Såg den som tonåring och minns att jag grät".

"Han gjorde många filmer som jag uppskattar men i dag kommer jag att se om 'Ragtime'. För att visa min uppskattning".