Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/93

Stjärnglans på P3 Guld

Femtonde upplagan av P3 Guld på nybyggda Partille Arena. Håkan Hellström, Miram Bryant och Kent vann priser i tunga kategorier, och bland annat Hurula och Erik Lundin bjöd på tunga framträdanden. GP var där.

P3 Guld fyller 15 år. Och Sveriges Radio har valt att flytta hela galan från Göteborg till Partille arena. Här är GPTV LIVE från röda mattan;

– Hur många här är taggade på Miriams uppträdande?

Publiken jublar när P3 Gulds programledare sedan tre år tillbaka, Tina Mehrafzoon, ställer frågan. Miriam Bryant tackar och säger att hon inte är nervös; varken för framträdandet eller prisutdelningen, där hon har chans att vinna Guldmicken och P3 Guld-statyetten för årets låt.

– Jag blir aldrig det, lägger hon till.

Och när hon ”i egenskap av bandets adoptivdotter” hämtar upp priset för årets grupp till det nu insomnade Kent – sjätte gången de vinner priset sedan galans grundande 2003 – darrar hon faktiskt inte på manschetten det minsta.

– Låt oss se det här priset som en enda fet ipren på den långa Kentfeber vi haft det här året, säger hon.

Första gången som Kent vann utmärkelsen Årets grupp var också första gången som Sveriges radios musikgala P3 Guld arrangerades, 2003. Då hölls den i Växjö, men sedan dess är det Göteborg som årligen har stått för värdskapet. Inför 2017 års upplaga var Scandinavium uppbokat, så Sveriges Radio flyttade evenemanget till Partille Arena – färdigbyggd i somras och så fräsch att man kan ana sågspånsdoften i foajén.

När Guldmicken för bästa liveakt ska delas ut finns det på pappret 40 procent chans att priset går till en göteborgsartist, men publiken, som ropar Håkan Hellströms namn långt innan att Little Jinder, Kodjo Akolor och Howlin’ Pelle Almquist har hunnit öppna kuvertet, verkar tycka att oddsen är betydligt gynnsammare än så.

Och visst har de rätt: Håkan vinner.

– Det var inte så många spelningar, men de var ganska stora, säger han, syftande på sommarens rekordkonserter på Ullevi.

Han tackar alla sina bandmedlemmar och, framför allt, publiken.

– Utan er blir det inte såna här galor, och utan er får vi inte stå och lapa i oss det här. Tack.

Miriam Bryant: "Finaste priset jag någonsin har vunnit"

Årets låt går också det till en av stadens egna, Miriam Bryant. Som vanligt kryddas hennes tacktal av allehanda färgstarka svordomar.

– Det är sant, jag hade till hundra procent ingen aning om att jag skulle vinna. Det här är det finaste priset jag någonsin har vunnit.

Var ska du ställa statyetten?

– På något fint ställe hemma. Jag får vara noga med att inte ha sönder den bara ... fast. Den ser ju redan lite trasig ut, hehe. Så det är ju bra det.
Vad gick igenom dina tankar när du vann?

Vad gick igenom dina tankar när du vann?

– Jag hörde bara mitt namn, och så steg jag upp. Det var helt oväntat. I kväll ska jag fira med mina kompisar och en flaska vin, säger hon till GP.

Mellan prisutdelningarna ägde många musiknummer rum, som Miss Li, Parham, och ett livesamarbete mellan Veronica Maggio, Niki & The Dove och Göteborgs indiekör, som tillsammans framförde Maggios ballad Storma tills vi dör och N&TD:s Play it on my radio i ett ömsint medley. Ett annat oväntat samarbete var det mellan Hurula, Erik Lundin och poeten Nachla Libre, vars spokenworddikt fick utgöra övergång mellan artisternas låtar. 

LÄS MER: Så hamnade P3 Guld i Partille

LÄS MER: Parham: "Göteborg betyder allt"