Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Stina Wollters fans gråter i signeringskön

Stina Wollter är kroppsaktivisten som blev själavårdare. När hon signerar sin nya bok Kring denna kropp ringlar kön lång, människor gråter, kramas länge och viskar förtroligheter i hennes öra. "Folk har upptäckt att det uppstår ett tryggt rum runt mig" säger hon.

Stina Wollter kommer haltande genom vimlet på Bokmässan. Knäskadan fick hon när hon var med på en tv-inspelning och fastnade i en studiomatta då hon skulle gå ner i spagat. Inte så smart, men hon är en person som lätt skuttar iväg och blir lite cirkushäst.

Just nu tycks Stina Wollter-behovet närmast omättligt. Hon har just suttit och signerat sin bok Kring denna kropp i en och en halv timme. Kön av fans ville aldrig ta slut. Stina Wollter ställer upp så länge hon bara kan, kramas, pratar och skriver personliga hälsningar i böckerna.

"Omöjligt att inte vara närvarande"

– Det är omöjligt för mig att inte vara närvarande, även i ett kort möte. Det är ett vardagsmotstånd i tider där det slarvas så mycket med känslor och tillgänglighet. Folk står där och köar med sin tid, sina pengar och vill ha ett möte. Då ska jag väl kunna vara närvarande, se dem en liten stund, säger hon.

Stina Wollter berättar på sitt speciella sätt, med en blandning av skrattighet och djupaste allvar, att det kom fram en man mitt under signeringen.

– Han tittade på kön med gråtande tjejer, tittade på mig, på boken, på mig igen, så tog han mobilen och fotade av boken – och gick, säger hon med en gest mot bokens omslag, där hon ligger naken, i fosterställning, i mörkt vatten.

Bokens allra första kapitel beskriver hur en väninna tog bilden under ett spontandopp på Island och hur Stina Wollter fick fajtas, både med sig själv och andra, för att just den skulle hamna på omslaget. Den offentliga bilden av henne var ju "tillgänglig, lekfull, färgsprakande", inte "introvert, utsatt, grårosa".

– Den här bilden hade jag själv inte försonats med för ett tag sedan. För mig är omslaget en triumf, säger hon med eftertryck.

Överväldigas av sårbarhetskänslan

I nästa stund brister nästan rösten när hon överväldigas av utsattheten hon känner när alla tittar på böckerna i långa rader, där hennes nakna kropp mångfaldigas.

– Jag blir berörd när jag ser hur hon ligger där i hundratal framför folks ögon. Det är en så stark sårbarhetskänsla. Men hon har rätt att ligga där, hon är det nyfödda barnet, djuret, varje människas rätt att få ligga ostörd och naken. Inte bli sexualiserad, inte bli dömd.

Boken kretsar kring just detta - den sårbara kroppen, hennes och alla andras, och själen och viljan som bor däri. Många kapitel tar upp smärtpunkter i hennes livshistoria, hon skriver nära om systern Ylvas död i anorexi, om den såriga relationen med mamman, om hatare och män som skickar dick pics, om hur hon som 14-åring blev instängd i en hiss med en full och påtänd rockmusiker som försökte våldta henne och om hur hon blev misshandlad av en tidigare pojkvän.

Trängde sig in på Wollters hotellrum

Till och med när hon som 50-plussare reste ensam utomlands för att få ro att skriva på sin bok, trängde sig en främmande man in på hennes hotellrum och antastade henne. Ändå är Kring denna kropp ingen tung bok, Stina Wollter vrider och vänder på händelserna, gör dem allmängiltiga och sprider tröstens budskap: Du är inte ensam. Vi är i det här tillsammans.

Därför avslutar hon också hela boken med ett av alla hundratals mejl hon fått från sina följare. Det är en mamma till en 11-årig autistisk pojke som berättar om ett möte med en storvuxen man i en butik. Det börjar i ångest när sonen högt kommenterar mannens storlek, men slutar hoppfullt, då sonens blick är helt odömande och han visar sig mest vara fascinerad av mannens snygga hår.

– Att hon faktiskt skickade det till mig betyder att hon anser att jag är en människa som förstår hur stort det här är. Ska jag skryta om mig själv så är det att jag anses vara en människa hos vilken andra kan lägga sina berättelser.

Var finns ditt eget trygga rum?

– Jag har ett soffhörn hemma, så fort jag sätter mig där så kommer min katt och sätter sig på mig. Det har blivit en ankringsplats. Och så har jag ett gäng kompisar som har känt mig i över 25 år. De har delat allt med mig. Där tankar jag.

Dessutom planerar hon att skaffa sig ett nytt rum där hon kan vegetera i fred.

– Jag skulle vilja köpa ett ställe där jag kan gå direkt från sängen och ner i vattnet. Det är min stora dröm. Mitt barn sa häromdagen att nu har jag hört dig prata om det här i hela ditt liv - så gör det då! Så nu är det min plan. Där kommer jag sitta och vara mossa och sten och vänta på att åldras. Orädd.

Stina Wollter

Yrke: Konstnär, kroppsaktivist, programledare, artist, författare.

Ålder: 54.

Bor: I Göteborg.

Familj: Make Micke Olsson, två vuxna barn.

Bakgrund: Har studerat konst vid bland annat KV konstskola, Konstindustriskolan, Nordiska konstskolan och Gerlesborgsskolan. Har lett radioprogrammet Karlavagnen och leder nu Söndagarna med Stina Wollter i P4. Har 163 000 följare på Instagram, där hon fick ett stort genombrott när hon började lägga ut filmklipp på hur hon spontandansar hemma i sitt kök. Har även medverkat i På spåret och tävlat i Let's dance.

Aktuell: Med boken Kring denna kropp. Är också med i Mia Skäringer Lazars tv-serie Kroppshets på SVT och släppte tidigare i år skivan Garden songs.

Läser: "Jättemycket. Historien av Elsa Morante och Hermann Hesses Knulp är två biblar för mig. Slutet av Knulp är min tröstesång, läs den."

Tittar på: "Paula Rego är en favoritkonstnärinna. Och Caravaggio, honom är jag inspirerad av."

Lyssnar på: "Jag älskar min egen platta just nu, faktiskt. Och så lyssnar jag på Calexico, Billie Holiday och klassisk, gammal musik."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.