Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stina Wollter ryter till mot klagande män

Finansieringen är i hamn för komikern Emma Knyckares mansfria festival Statement. Samtidigt fortsätter det att komma kritiska kommentarer till upplägget. Nu ryter konstnären Stina Wollter till.

Bland reaktionerna på festivalen Statement, där personer som identifierar sig som män inte är välkomna, finns en hel del som är kritiska till upplägget.

"Har en fantastiskt fin son. Ska fina killar som han straffas för att de är killar? Måste finnas andra lösningar." är en Twitterreaktion på nyheten om insamlingskampanjen.

På Facebook skriver en annan:

"Bojkotta denna diskriminerande och kränkande festival. Hoppas inte en enda man eller kvinna ställer upp på denna festival. Den kommun som godkänner den borde anmälas."

Läs mer: Expert: Olämpligt av en kommun att stödja festivalen

"Fullkomligt absurt"

Sådana kommentarer gör Stina Wollter rasande.

– Reaktionerna är så fjantiga! Det är så fullkomligt absurt när de som inte tillhör gruppen som är i fara på festivaler klagar. Berätta istället hur du arbetar för att det inte ska vara så här, säger Stina Wollter.

Konstnären har skänkt ett konstverk till Emma Knyckares insamlingskampanj, som har nått sitt mål på 500 000 kronor, men fortsätter till söndag förmiddag.

Läs mer: Mansfria festivalen är nu finansierad

Läs mer: Så blev hon festivalgeneral över en natt

Den som betalar 37 000 kronor eller mer får tavlan Silent roar, "något av ett självporträtt" av Stina Wollter. Målningen föreställer en kvinna på huk som blottar sitt sköte och släpper ut en flod av både blommor och muränor.

"En mogen människa fattar"

Wollter berättar också att hon frågade följarna på sitt Instagramkonto hur många som någon gång utsatts för tafsande, sexuella trakasserier eller våldtäkt.

– Hundra procent hade varit med om något sådant. Hundra procent! Det är helt förfärligt.

Stina Wollters egen man stöttade spontant Statement-kampanjen med 300 kronor och har inga som helst problem med att det är en festival han själv inte får gå på.

– En mogen människa fattar vad det handlar om. Morr! De kränkta reaktionerna tyder på att det här är viktigt, säger Stina Wollter.

När GP når Emma Knyckare på torsdagen är hon strålande glad över att insamlingskampanjen har nått målet.

– Jag var på min kompis Nours föreställning igår kväll. När jag kom ut därifrån hade jag fått hur mycket sms som helst. Ja, vi klarade det! Idag är en glädjens dag, säger hon.

"Dyrt att boka Beyoncé"

Knyckare hoppas dock att kampanjen lyckas dra in lite mer pengar innan den stänger på söndag.

– Det är dyrt att boka Beyoncé, så alla pengar är välkomna, säger hon.

Statement kommer att äga rum under två dagar nästa sommar, exakt var och när offentliggörs den 19 november.

– Det är tydligen internationella mansdagen, så det passar ju bra. Nu ska vi skriva kontrakt först. Det är skönt att få vara på den plats vi ville, det kommer bli så jäkla fett, helt fantastiskt, säger Emma Knyckare.