Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stig Sæterbakken.

Stig Sæterbakken död

Den norske författaren och debattören blev 46 år.

Stig Sæterbakken föddes i Lillehammer 1966 och debuterade som 18-åring med diktsamlingen Flytande paraplyer. Han gjorde sig känd som en flitig skribent, med såväl essäer som poesi och prosa på sin lyra och ansågs ha en helt egen röst. Dessutom var han konstnärlig ledare för Norsk Litteraturfestival en period och högt respekterad hos författarkollegorna.

- Det är en stor förlust för förlaget, för norsk litteratur och för oss personligen. Han hade en vilja att utforska som var väldigt stark. Stig visade en djärvhet i såväl temaval som sättet han använde språket på. Jag har varit på många av hans uppläsningar och han kunde läsa samma passage om och om igen och den träffade mig ändå lika starkt varje gång, säger Anne Fløtaker, skönlitterär förlagschef på Cappelen Damm till Aftenposten.

Författaren deltog också gärna i det offentliga samtalet, där han ofta förde fram kontroversiella tankegångar och försvarade äktenskap mellan homosexuella och alkoholens positiva effekter med samma glöd. Många såg honom som en provokatör, inte minst sedan han bjöd in förintelseförnekaren David Irving till Norsk Litteraturfestival.

- Stig var en man som stod upprätt i livets alla sammanhang. Han visste vad han menade och det stod han för. Han var väldigt viktig för Norsk Litteraturfestival, det var han som fick Herta Müller till Lillehammer innan hon fick Nobelpriset. Det var en stor förlust när han lämnade festivalen, säger Fløtaker i Aftenposten.

Sæterbakken är översatt till många språk, och fem av hans romaner finns utgivna på svenska. I höst kommer hans sista roman Gjennom natten som redan hyllats i hemlandet där den gavs ut i höstas.

Stig Sæterbakken blev 46 år gammal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.