Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Steve Jobs vision förändrade världen

Från Ipod till Ipad. Steve Jobs visioner har förändrat kultur- och nöjesvärlden i grunden.

-Ordet revolution räcker nästan inte till, säger Per Strömbäck, talesperson för organisationen Dataspelsbranschen.

I november 2001 släppte Apple mp3-spelaren Ipod. När företagets grundare, Steve Jobs, tio år senare avlider lämnar han efter sig en rad revolutionerande innovationer och en kultur- och underhållningsbransch som fortfarande är i gungning.

Daniel Johansson är datavetare på Blekinge Tekniska Högskola och forskar på de förändringar som musikbranschen genomgått det senaste decenniet.

-Steve Jobs har haft en väldigt stor betydelse. Framför allt Ipoden, Itunes och Iphone, det är de tre produkterna och tjänsterna som verkligen förändrat musikbranschens strukturer. Men man får inte glömma att det är hans medarbetare runt omkring som genomfört hans idéer, säger Daniel Johansson.

Digital butik

Med den digitala musikbutiken Itunes Store, som lanserades 2003, kom så också den första verkliga konkurrenten till den illegala nedladdningen.

-Det har sedan påverkat utvecklingen av de tjänster vi använder nu, som Rhapsody i USA, Wimp och inte minst Spotify, säger Daniel Johansson.

Musikbranschen är kanske det tydligaste exemplet på Apples avtryck inom kultur- och underhållningsindustrin. Men företagets produkter och tjänster har påverkat fler områden. Ett av dem är dataspelsbranschen.

Skapade standard

Apples Macintosh-datorer var länge paria i spelvärlden. Men när företaget för bara tre år sedan lanserade tjänsten App Store till telefonen Iphone förändrades deras ställning i ett slag.

-De skapade en standard, en marknadsplats och ett betalsystem. Över en natt tog man det här kaoset som mobilspelsmarknaden utgjorde och skapade en fungerande arena. Det är en helt ny bransch som formligen har exploderat med en tillväxt på 190 procent, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Mobilspelen som lanseras via App Store har också gjort att nya grupper har börjat spela dataspel. Enkla spel som Wordfeud och Angry Birds har slagit igenom även hos dem som kanske inte spelade tidigare.

-Folk som verkligen inte betraktar sig som gamers har plötsligt fått ett förhållande till dataspel. Ordet revolution räcker nästan inte till. Sedan är det inte oproblematistk att en aktör får en så dominerande ställning, säger Per Strömbäck.

Ipad avtryck

Steve Jobs sista stora avtryck skulle bli Ipaden, surfplattan som plötsligt seglade upp som framtidsmodellen för en tidningsbransch i kris.

Nu satsar de flesta dagstidningar och flera magasin på att utveckla särskilda upplagor för Ipaden och andra, konkurrerande läsplattor.

Jeanette Gustafsdotter är vd för organisationen Tidningsutgivarna. Hon tror att Apple och Steve Jobs spelat en större roll för sättet vi i framtiden kommer att konsumera media på än vad vi hittills har förstått.

-Den här förändringen skulle kanske ha kommit ändå. Men det hade nog inte gått lika snabbt. Det är djupt tragiskt att han inte får fortsätta sitt verk. Steve Jobs var vår tids Alexander Bell och en katalysator för hela mediebranschens utveckling, säger hon.