Steve Jobs vision förändrade världen

ANNONS
|

Från Ipod till Ipad. Steve Jobs visioner har förändrat kultur- och nöjesvärlden i grunden.

-Ordet revolution räcker nästan inte till, säger Per Strömbäck, talesperson för organisationen Dataspelsbranschen.

I november 2001 släppte Apple mp3-spelaren Ipod. När företagets grundare, Steve Jobs, tio år senare avlider lämnar han efter sig en rad revolutionerande innovationer och en kultur- och underhållningsbransch som fortfarande är i gungning.

Daniel Johansson är datavetare på Blekinge Tekniska Högskola och forskar på de förändringar som musikbranschen genomgått det senaste decenniet.

-Steve Jobs har haft en väldigt stor betydelse. Framför allt Ipoden, Itunes och Iphone, det är de tre produkterna och tjänsterna som verkligen förändrat musikbranschens strukturer. Men man får inte glömma att det är hans medarbetare runt omkring som genomfört hans idéer, säger Daniel Johansson.
Digital butik

Med den digitala musikbutiken Itunes Store, som lanserades 2003, kom så också den första verkliga konkurrenten till den illegala nedladdningen.

-Det har sedan påverkat utvecklingen av de tjänster vi använder nu, som Rhapsody i USA, Wimp och inte minst Spotify, säger Daniel Johansson.

Musikbranschen är kanske det tydligaste exemplet på Apples avtryck inom kultur- och underhållningsindustrin. Men företagets produkter och tjänster har påverkat fler områden. Ett av dem är dataspelsbranschen.

ANNONS
Skapade standard

Apples Macintosh-datorer var länge paria i spelvärlden. Men när företaget för bara tre år sedan lanserade tjänsten App Store till telefonen Iphone förändrades deras ställning i ett slag.

-De skapade en standard, en marknadsplats och ett betalsystem. Över en natt tog man det här kaoset som mobilspelsmarknaden utgjorde och skapade en fungerande arena. Det är en helt ny bransch som formligen har exploderat med en tillväxt på 190 procent, säger Per Strömbäck, talesperson för branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Mobilspelen som lanseras via App Store har också gjort att nya grupper har börjat spela dataspel. Enkla spel som Wordfeud och Angry Birds har slagit igenom även hos dem som kanske inte spelade tidigare.

-Folk som verkligen inte betraktar sig som gamers har plötsligt fått ett förhållande till dataspel. Ordet revolution räcker nästan inte till. Sedan är det inte oproblematistk att en aktör får en så dominerande ställning, säger Per Strömbäck.
Ipad avtryck

Steve Jobs sista stora avtryck skulle bli Ipaden, surfplattan som plötsligt seglade upp som framtidsmodellen för en tidningsbransch i kris.

Nu satsar de flesta dagstidningar och flera magasin på att utveckla särskilda upplagor för Ipaden och andra, konkurrerande läsplattor.

Jeanette Gustafsdotter är vd för organisationen Tidningsutgivarna. Hon tror att Apple och Steve Jobs spelat en större roll för sättet vi i framtiden kommer att konsumera media på än vad vi hittills har förstått.

-Den här förändringen skulle kanske ha kommit ändå. Men det hade nog inte gått lika snabbt. Det är djupt tragiskt att han inte får fortsätta sitt verk. Steve Jobs var vår tids Alexander Bell och en katalysator för hela mediebranschens utveckling, säger hon.

Per Gessle. När Per Gessle digitaliserade sin skivsamling i Itunes återupptäckte han gammal musik. Det ledde till en ny kreativ fas och skivan "Son Of A Plumber" 2005.

Jens Lekman. En av de artister som på grund av människors förändrade musiklyssnande frångått albumkonceptet. Har omnämnts som artist för Ipod-generationen.

Park Chan-Wook. Den koreanske regissören Park Chan-Wook, som slog igenom med filmen "Oldboy", har gjort en kortfilm filmad enbart med kameran på Iphone. Filmen släpptes 2011.

Luc Tuymans. Holländsk målare som räknas till en av vår tids främsta gjorde 2008 ett självporträtt utifrån en bild tagen med Iphone. Verket heter kort och gott "Iphone".

Macintosh. Apples persondator. Den första modellen lanserades i januari 1984 med en teknik och operativsystem som skulle bli stilbildande för bland annat konkurrenten Microsoft och deras Windows.

Ipod och Itunes. Ipod var långt ifrån den första mp3-spelaren när den första modellen släpptes i oktober 2001. Men med sin design och sitt lagringsutrymme, och möjligheten att synkronisera med spelaren Itunes på datorn, kom den snabbt att bli marknadsledande.

Itunes Store. Lanserades 2003 i USA (2005 i Sverige). Med möjlighet att köpa och ladda ner låtar ur en omfattande katalog med musik kom Itunes Store att bli den första legala musiktjänsten som fick brett genomslag.

Iphone. Apple slog sig in på telefonmarknaden 2007 med den första modellen av Iphone. Den senaste modellen lanserades så sent som i tisdags.

App Store. Möjligheten att ladda ner appar, små program, till telefoner, datorer och läsplattor blev en enorm succé. Externa utvecklare kunde få sina program godkända i Apples butik. Tillsammans med konkurrenter som Google har Apple skapat en helt ny marknad för programvaruutvecklare.

Ipad. Steve Jobs sista riktigt stora lansering. När Ipad släpptes i april förra året omtalades den bland annat som räddningen för en svajig tidningsbransch. Med Ipad etablerades på allvar en helt ny nisch för produkter som befinner sig någonstans mellan de nya smarta telefonerna och bärbara datorer.

Arvid Jurjaks
TEXT
Arvid Jurjaks
ANNONS