Stellan: "Får bättre roller i Norge"

ANNONS
|

Med "Kongen av Bastöy" gör Stellan Skarsgård ytterligare en stor norsk roll.

-Jag får roligare roller i Norge än Sverige. Svenskarna gör mest industriell polisfilm, säger Skarsgård.

En internatskola för pojkar. En stenhård föreståndare. En upprorisk elev. En Skarsgård i rollistan.

Nej, det handlar inte om "Ondskan" utan "Kongen av Bastöy", det norska drama som på fredagskvällen invigde Göteborgs filmfestival.

"Bastöy" bygger på en sann historia och utspelas på den uppfostringsanstalt i Oslofjorden som fram till 1970 huserade pojkar med anpassningssvårigheter.

-Bastöy var ett begrepp i Norge när jag växte upp. Det var vad man skrämde barnen med när de inte skötte sig, berättar Marius Holst, filmens regissör.
Liknar Wilson

Filmens huvudroll, den rebelliske Erling, spelas av Benjamin Helstad. Han är inte bara lik "Ondskans" Andreas Wilson, han är dessutom en beundrare av filmen.

-Jag såg den på dvd och när den var slut såg jag den direkt igen. Det händer inte ofta.

Marius Holst berättar att historien föddes när han träffade en man, född på 1930-talet, som berättade om sin tid på Bastöy. Holst gick till arkiven och hittade journaler och brev som berättade om upproret 1915, då eleverna tog makten på ön och tvingade regeringen att skicka ett pansarskepp för att slå ner upproret.

ANNONS
-På filmens premiär kom en annan man fram till mig. En av skådespelarna var hans barnbarn, och han hade själv suttit på skolan. "Jag kunde känna lukten av Bastöy, sade han.

Stellan Skarsgård gör rollen som föreståndaren, en man som på ytan är kall och grym men som blir mer komplex än den gängse filmskurken.

-Han var säkert ganska modern och hygglig för sin tid, närmast en mjukis. Vi glömmer lätt att vi just nu lever i en liten tidsglipa och ett hörn av världen där vi har råd med medmänsklighet. I resten av världen är Bastöy ingenting.

Stellan Skarsgård har de sista åren gjort fler roller i Norge och Danmark än i Sverige.

-I Sverige görs det mest polisfilm varav många är rena industriprodukter för att tjäna pengar. Exakt vad jag gör i USA. Och jag åker inte från Hollywood för att hamna i Hollywood men få mindre betalt.
"Lusekoftan på"

När får då den svenska biopubliken se "Kongen av Bastöy"? Kanske aldrig. Norska filmer går av tradition uselt i Sverige och "Bastöy" har ännu ingen svensk biodistribution.

-Jag hoppas att "Skavlan" gör att ni svenskar börjar förstå norska bättre, säger Holst.
-Jag tror att ni ser oss som en gullig lillebror, en som är sympatisk men som man inte vill ta med på fest. "Elling" och "Fleksnes" fungerar bra i Sverige för att där är lusekoftan på, det stämmer med Norgebilden.
ANNONS