Steget firar tio år med konsert på Storan

Göteborgsduon Steget firar tio år sedan första skivan med livesänd konsert från Stora teatern. Dessutom berättar Matilda Sjöström att en ny skiva är på väg – och varför det dröjt så länge.

ANNONS
|

Nu i maj är det tio år sedan popduon Stegets första skiva "Förändrar allting" släpptes. En skiva som gav upphov till en viss hajp när det begav sig.

– Det var mycket snack och bubbligt i stan. Folk sa: "Ni kommer att bli det nästa stora". Men om det verkligen blev så vet jag väl inte riktigt, säger Matilda Sjöström, ena hälften av Steget, varav den andra utgörs av Nils Dahl på piano.

LÄS MER:Matilda Sjöström vågar vara liten

Vi hörs över telefon. Men trots pandemin och inställda konserter är Matilda Sjöström vid gott mod.

– Det är bra, måste jag säga. Ja, alla jobb är ju borta, men man är ju rätt van vid att det är så när man jobbar med musik. Då blir det ibland att man inte har några spelningar under perioder, säger hon.

ANNONS

En nostalgitripp

På lördag firar Steget tioårsjubileum för första skivan med en livesänd konsert från Stora teatern.

– Det finns väl knappt en enda musiker som inte har sänt en streamad konsert vid det här laget, så vi har försökt se vad som är bra att göra och vad som är mindre bra. Många musiker säger knappt något från scenen, säger Matilda Sjöström.

Hon tycker att det är viktigt att ta in den som sitter hemma och tittar, och hela tiden ha med sig det i hjärtat och hjärnan. De kommer även att ha gäster med sig på scen som Alice B och Kapten Röd för att prata om åren som gått, och vad de har betytt för Stegets historia.

LÄS MER:Tio album att se fram emot under 2020

– Många är ju väldigt nostalgiska nu. Man ser bakåt för att man inte vet hur det kommer att se ut framåt. Och det här kommer att bli en riktig nostalgitripp, säger Matilda Sjöström.

Ett av Stegets bästa minnen är när de spelade i Annedalskyrkan 2010 under Way out west och sedan fick fem fyrar i GP.

– Jag hade en tio dagar gammal bebis backstage och vi visste inte ens att vi skulle bli recenserade. Det blev som grädde på moset, säger hon.

ANNONS

Ny skiva på väg

Steget bildades när Matilda Sjöström var med i duon Äkta kärlek tillsammans med Stina Velocette. Nils Dahl var med i ett band som brukade kompa dem och visade sig vara duktig på att spela på många olika syntar samtidigt.

Matilda Sjöström ville börja skriva mer själv och göra musik på svenska. Hon stämde då träff med Nils Dahl på Pustervik, även om han redan spelade i "22 band vid den tiden". Därefter kom hon hem till honom med en gitarr och sjöng medan han spelade piano. Och allt bara klaffade.

– Det var meant to be, säger hon.

LÄS MER:Stina Velocette håller ingenting tillbaka

I dag känns det bättre än någonsin med Steget. De har efter alla år hittat ett sätt så att allt funkar. Efter att ha släppt tre singlar på lika många år, "Du och jag" (2018), "Gråskalor" (2019) och "Ångrar du verkligen allt?" (2020), verkar det också som att en ny skiva är på väg. Det var sex år sedan sist.

– Kanske kommer den i höst. Vi har den här gången gått tillbaka till där det började – med sång och piano, säger Matilda Sjöström.

Varför har det tagit så lång tid?

– För att det tog så lång tid med skiva två. Vi orkade inte, luften gick lite ur oss, berättar hon.

ANNONS

Och varför den andra skivan tog så lång tid var för att de inte hade några pengar att spela in för.

Men i dag är omständigheterna annorlunda. Matilda Sjöström har tagit saker i egna händer och har numera såväl egen studio och eget bolag, vilket gör det hela betydligt enklare.

– Men det har aldrig känts bittert eller som att vi haft motvind. Men omöjligt ibland.

Steget består av Nils Dahl och Matilda Sjöström (även aktiv med soloprojektet Det Brinner).

De har släppt två album, "Förändrar allting" (2010) och "Till slut" (2014), samt ett flertal singlar.

Stegets tioårsjubileum sänds från Stora teatern lördagen den 23/5 här: https://www.facebook.com/stegetgbg/ eller här: https://www.twitch.tv/stegetgbg.

ANNONS