Stefan Holm fick en kung i släkten i SVT:s Vem tror du att du är

Höjdhopparen Stefan Holm fick en kunglig överraskning i SVT:s släktforskningsprogram. Han är släkt med ingen mindre än Olof Skötkonung.

ANNONS
|

Det var nästan med lite darr på stämman som historikern Bo Eriksson berättade nyheten för Stefan Holm, samtidigt som han rullade ut en flera meter lång rulle med höjdhopparens släktträd.

- I ena änden är du, i andra har vi Olof Skötkonung. Det är 29 generationer i rakt nedstigande led. Det är unikt i det härprogrammets historia, säger Bo Eriksson i programmet.

SVT Play:Här kan du se hela programmet med Stefan Holm

"Lite fyllerier och småbrott"

Stefan Holm erkänner att han blev helt paff.

- De lade upp det väldigt snyggt, det började på pappas sida med lite fyllerier och småbrott. Sedan gick de över på mammas sida där det blev adel, riddare och så till slut Olof Skötkonung.

ANNONS

Det är på Stefan Holms morfars sida som adelsnamnen börjar rada upp sig ett par släktled bakåt i tiden, något som familjen inte hade en aning om.

Holms mamma blev "oerhört förvånad"

- Morfar gick bort när jag bara var 4,5 år och mamma sade "nej det finns inget där det är bara bönder". Hon blev oerhört förvånad.

Du säger i programmet att du "har fått mer förståelse för varför jag och mina släktingar är som vi är". Hur då menar du?

- Det rör nog mer den första delen, med fylleriet och småbrotten. Jag ser på både mig själv och pappa att det finns någon inneboende rastlöshet.

Så du har inga ridderliga eller kungliga egenskaper?

- Alltså, det som hände för tusen år sedan vet jag inte om det skulle märkas idag. Men vi skämtade om att döpa vår son Melvin till Ivanhoe innan han föddes, så någonstans kanske det fanns en känsla ändå.

Hur ska du kunna dra nytta av din nyvunna blåblodighet?

- Det har väl inte förändrat vårt liv direkt. Jag träffade visserligen vår nuvarande kung i Rio men vi pratade inte om det.

Hur kunde du missa det? Ett litet slott vore väl inte för mycket begärt?

ANNONS

- Haha, jo, men vi är ju ganska många i familjen som i så fall ska slåss om det lilla slott vi kanske skulle kunna få.

Har du kvar jätterullen med ditt släktträd?

- Jaa, den ligger fortfarande hoprullad i köket, där allt hamnar i en hög. Den är nog 3,5 meter lång, men jag har lyft taket på ett ställe i huset, där skulle jag nog få upp den om jag ger mig sjutton på det.

Det är väl ingen match för dig att hoppa upp och sätta fast den?

- Nej, haha. Men det blir så svårt att läsa högst upp. Jag kanske får ställa fram en stege.

Fakta: Olof Skötkonung

Född cirka 980, död sannolikt under vintern 1021-1022.

Var kung av Sverige cirka 995-1022.

Olof Skötkonung var den förste sveakung som döptes, förblev kristen och bidrog till Sveriges kristnande.

(Källa: Wikipedia)

ANNONS