Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lison Petit och Celia Sorel har rest från frankrike för att besöka festivalen. "Vi är här eftersom att vi letar över hela jorden efter platser utan män och vi åker dit", säger Lison Petit.

Statement är igång – "Blir väldigt känslosam"

Nu har den omdiskuterade festivalen Statement öppnat portarna. Besökaren Celia Sorel har rest hela vägen från Frankrike för att uppleva ett mansfritt musikevenemang.

Lite efter utsatt tid öppnades dörrarna för Statement i Göteborg – festivalen där bara kvinnor, transpersoner och icke-binära är välkomna. Statement grundades, med komikern Emma Knyckare som initiativtagare, som en reaktion på förra årets uppmärksammade festivalvåldtäkter. Samtidigt har festivalen kritiserats för att diskriminera cis-män – män vars biologiska kön överensstämmer med deras upplevda, sociala och juridiska kön – och just nu utreds Statement av Diskrimineringsombudsmannen.

Spoken word-artisten och transaktivisten Yolanda Bohm öppnade Statements invigning. Därefter följde ett uppträdande med metoo-låten "Vad dom än säger" med elva olika musiker. Låten skapades efter metookampanjen på initiativ av gruppen Vo Pam och spelades då in med 56 kvinnliga musiker.

Avslutade öppningen gjorde en dansande Emma Knyckare med orden:

- Jag vet inte vad jag ska säga, det här är så mäktigt! framför en jublande publik.

"Ta det här till Frankrike"

Två av festivalens långväga gäster är Lison Petit och Celia Sorel från Frankrike – som via en googling på mansfria aktiviteter hittade både festivalen och all diskussion runt omkring den.

- Det var väldigt svårt att få en sådan här festival att bli av eftersom att män alltid föresöker att hindra kvinnor från att vara fria, men det här händer just nu. Jag blir väldigt känslosam. Det här är för frihet och för att känna sig trygg, det är väldigt viktigt, säger Lison Petit.

- I Frankrike skulle det vara väldigt svårt att få någonting sådant här att ske, men vi känner att det här är på riktigt. Vi kan ta det här till Frankrike. Det är väldigt inspirerande, säger Celia Sorel.

Stödjer varandra

Rrezarta Rama och Lucia Collazos har rest från Stockholm för att delta i festivalen, och tycker att stämningen är fantastisk.

- Jag tycker man känner direkt att det är tryggt och pepp, alla är glada och är här för att ha kul, säger Rrezarta Rama.

Lucia Collazos är även med i det feministiska och separatistiska bandet Rrriotsamba, som kommer att uppträda på Statement.

- För oss musiker är det ännu en dimension att känna att man inte behöver tränga sig före alla män som står i vägen för ens musik, utan vi kan vara fler kvinnor som spelar tillsammans och som stödjer varandra i det här, säger hon.