Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Raqqa. På lördag är det svensk premiär av City of Ghosts, en dokumentär om en grupp syriska medborgarjournalister. Bild: TT

Starka teman när WoW visar film

Film får ta allt större plats under Way out West och i år är inget undantag. Svante Tidholm, projektledare för filmprogrammet, har full koll på årets filmer.

Vad är det som utmärker årets program? 

– Många filmer har ett HBTQ-tema, som dokumentären om Silvana Imam som handlar om hennes homosexualitet och en fantastisk kärlekshistoria. Men vi visar också ett flertal filmer med politiska inslag, som exempelvis City of Ghosts. Det är faktiskt ovanligt lite musikfilmer i år.

Varför kombinera film med musik?

– Om man tittar på antal filmer respektive besökare så är vi norra Europas största musik- och filmfestival. Vi tycker att filmerna blir en naturlig förlängning av festivalen. Nytt för i år är att vi har en utomhusbio på Höjden.

Varför är det så viktigt att ha med filmer med lite tyngre teman? 

– Det är vad de mest spännande filmerna handlar om. Kulturskaparna har blivit modigare och fler vågar lyfta tyngre ämnen, dessutom lever vi i en turbulent tid. Det är ett perfekt sätt att nå ut till en så viktig publik som festivalbesökarna är. Det blir som en mötesplats för filmskapare och publik. 

Filmvärlden är mansdominerad. Men i år har ni lyckats ha fler kvinnliga än manliga regissörer med i ert program ...

– Det är något som vi har haft i bakhuvudet under en längre tid. Vi arbetar inte bara med att få fler kvinnliga akter till musikscenen, utan även här. Det är verkligen jättekul att vi har lyckats med det i år och kan vrida på det hela ytterligare till att lyfta fram kvinnor inom filmbranschen.

Till sist, vad får man absolut inte missa? 

– Visningen av Ruben Östlunds film The Square där han också kommer vara på plats. Sedan kan jag också rekommendera skräckfilmen Raw som handlar om en tjej som går från att vara vegetarian till kannibal. Den är väldigt omskakande.