Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Starka reaktioner efter kvinnlig Doktor i "Dr Who"

Jodie Whittaker blir den första kvinnliga Doktorn i tv-serien Doctor Who. Något som mötts av starka reaktioner, både positiva och negativa: "Fansen har gått igenom många förändringar. Det här är en ny och annorlunda förändring. Inte något att vara rädd för", säger hon till BBC.

35-åriga Jode Whittaker blir den 13:e skådespelaren och den första kvinnan att ta sig an huvudrollen i BBC:s science fiction-serie. Det har länge spekulerats i om rollfiguren kommer att gestaltas av en kvinna härnäst och namn som Tilda Swinton, Olivia Colman och Phoebe Waller-Bridge har varit på tapeten.

LÄS MER: Hon blir första kvinnan att spela Dr Who

Jodie Whittaker tar över efter Peter Capaldi som i en intervju med BBC Radio i januari meddelade att han skulle lämna serien: "Det är dags att gå vidare. Det känns sorligt, jag älskar Dr Who, det är ett fantastiskt program att jobba med", sa han då.

"Starka kvinnoroller har varit framgångsrika"

I sociala medier ifrågasätter många fans valet av en kvinnlig huvudroll. Men majoriteten glädjs åt att det äntligen blir en kvinnlig skådespelare. Vilket har varit sjävklart för BBC.

– Det är osannlikt att Doktorn skulle fortsätta att vara en vit man, speciellt eftersom BBC har satsat på att ha större mångfald i programmen. En kvinnlig Doktor är något som många tittare frågat efter. Och starka kvinnoroller har varit framgångsrika, exempelvis i Hungerspelen, Star Wars och Wonder Woman, skriver Lizo Mzimba, nöjeskorrespondent på BBC.

"Inte något att vara rädd för"

Och Jodie Whittaker själv är inne på samma linje.

– Det känns helt fantastiskt. Som feminist, som kvinna, skådespelare och människa. En som vill fortsätta att utvecklas och utmanas och inte hamna i ett fack där jag inte kan spela vissa roller, säger hon till BBC och fortsätter;

– Det här är spännande tider. Och Doctor Who representerar allt som är glädjande med dessa förändringar. Fansen har gått igenom många förändringar. Det här är en ny och annorlunda förändring. Inte något att vara rädd för.