Guldmedaljör. Igår tog kanadensiske fotografen, filmaren och videokonstnären Stan Douglas emot Hassebladspriset för sina inovativa insatser inom fotokonsten.
Guldmedaljör. Igår tog kanadensiske fotografen, filmaren och videokonstnären Stan Douglas emot Hassebladspriset för sina inovativa insatser inom fotokonsten.

Stan Douglas dröjer i mellanrummen

I dag öppnar Hasselbladspristagarens första separatutställning i Sverige - i Göteborg.

ANNONS
|

Mellan ögonblicken. Det är där årets Hasselbladspristagare Stan Douglas helst befinner sig. På sina senaste bilder gör han fotokonst av det digitala fotografiets annars så abstrakta tillblivelseprocess.

Uppenbart vill Stan Douglas med sin kamera, och sitt konstnärskap, just nu komma åt de osynliga processer under vilka det digitala fotografiet tillkommer. Låter det krånglig? Det handlar alltså om att fånga - och visualisera - bilden av det som ännu inte hunnit bli en bild.

LÄS MER: Hasselbladspriset till Stan Douglas

Stan Douglas, som ger ett avspänt intryck när han går omkring i de två luftiga utställningsrummen, lyser upp inför frågan om hur han vill definiera begreppet fotografi i dag, jämfört med 1981, när hans konstnärliga bana tog sin början:

ANNONS

– Då stod jag i mörkrummet med mina svart-vita fotografier, fingrarna djupt nerkörda i framkallningskärlen, fick till sjyssta exponeringar utan ljusmätare och kände magi skapas i ett närmast intuitivt arbete. I dag är metoden en annan. Den digitala bilden består i hög utsträckning av information som transporteras, kodad enligt matematiska system. Då vill jag in där igen, med mina händer och arbeta. Inte bara låta det konventionella förloppet pågå, utan skapa transparens.

Känd för sina videoverk

Trots att Stan Douglas nu prisas för sina insatser som stillbildsfotograf är han minst lika känd som filmare. Ändå saknas rörlig bild på separatutställningen i Göteborg.

– Vi väljer att fokusera på det som i första hand är vårt uppdrag, säger Hasselbladsstiftelsens curator Dragana Vujanovic Östlind och får medhåll av kollegan Louise Wolthers:

– Just att han är så känd för videoverken gör det också extra intressant att visa den här sidan av hans konstnärskap, som inte är lika exponerat.

Associationer till frustrerad hemmafru

Om utställningens inre rum ägnas åt subtil teknikuppvisning visar den första salen mer storskaliga iscensättningar. Tablån Every building on 100 West Hastings till exempel, där Stan Douglas med hjälp av digitalt montage porträtterar en sliten gata i Vancouver. Hans inlägg i gentrifieringsdebatten.

Vi fastnar en stund framför verket Shoes, 1947. Det svartvita fotot visar en kvinna med knutna nävar pressade mot en svart veckad kjol. Nylonstrumporna sträcker sig ner över vristerna mot skyhöga klackar, vackra men ack så deformerande för foten. Associationerna går till den frustrerade hemmafrun, eller någon som - mot sin vilja - tvingas bli vid sin läst.

ANNONS

– Det här är min bild av fotografiets begränsningar, förklarar Stan Douglas. Jag påpekar en viss likhet med de tjusiga skor som Akademins ständiga sekreterare Sara Danius bar under tillkännagivandet av årets Nobelpris.

Douglas om Dylans tystnad

Vad tycker multikonstnären Stan Douglas om årets val av Nobelpristagare?

– Vad tycker Bob Dylan själv? skrattar Hasselbladspristagaren.

– Frågan är väl om han, som en gång var så mot etablissemanget, tänker ta emot det? Men att han får det i egenskap av poet har jag inget emot. Gränserna mellan olika konstformer är ändå bara artificiella.

Fotnot: sedan intervjun gjordes vidgår Bob Dylan på sin officiellahemsida, eller åtminstone hen som administrerar denna hemsida, under fliken "books" att Bob Dylan är nobelpristagare i litteratur.

FAKTA: Stan Douglas

Född:1960 i Vancouver.

Yrke: Fotograf, filmare och videokonstnär.

Karriär: Hade sin första separatutställning 1981, efter studier på Emily Carr University of Art and Design. Arbetar i blandteknik, med film- och videoinstallationer, fotografier och tv-baserade verk. Förhåller sig ofta till litteratur- film- och musikhistoria i sina verk. Var professor i medievetenskap på Universität der Künste Berlin 2000–06. Har ofta medverkat på Venedigbiennalen och Documenta. Blev i går en miljon rikare, sedan han tilldelats den prestigefyllda Hasselbladspriset. Ett pris som varje år delas ut till en konstnär vars fotografiska gärningar "utvecklar mediet i nya och banbrytande riktningar". En ny bok om Stan Douglas publiceras i samma veva.

Aktuell: I kväll är det vernissage för Stan Douglas första separatutställning i Sverige. Tidigare under dagen håller han lektion om sitt konstnärskap på Hasselblad Center.

ANNONS