Björn Ranelid feat. Sara Li och Molly Sandén jublar tillsammans med låtskrivarna efter att de röstats direkt till finalen i Globen från deltävling tre i Melodifestivalen 2012 i Tegera Arena i Leksand.
Björn Ranelid feat. Sara Li och Molly Sandén jublar tillsammans med låtskrivarna efter att de röstats direkt till finalen i Globen från deltävling tre i Melodifestivalen 2012 i Tegera Arena i Leksand.

Staden som vill ha Mello-paus

"Sveriges minsta schlagerstad" är mätt på Melodifestivalen. - Vi har haft tre deltävlingar och behöver en paus, säger Maria Bond, Leksands kommunikationschef.

ANNONS
|

Första gången Leksand arrangerade en deltävling i Melodifestivalen var 2006. Då restes en jättelik rosa dalahäst på torget, för tillfället omdöpt till schlagertorget. Tre år senare var det dags för en ny deltävling, och ytterligare tre år efter det. De tre deltävlingarna - 2006, 2009 och 2012 - har gjort att Leksand (6 000 invånare i centralorten, 15 000 i kommunen) numera stoltserar med titeln "Sveriges minsta schlagerstad" .

- Leksand har en bra arena (Tegera arena) och 1 500 sovplatser i Tällbergs by. Vi har de resurser som behövs. Annars hade vi aldrig fått arrangera någon deltävling, säger Maria Bond, kommunikationschef i Leksands kommun.

ANNONS

Leksand vill ta en paus

De flesta kommuner som vill vara värd för en deltävling i Melodifestivalen måste hosta upp 600 000 kronor till arrangören Live Nation. Det gäller även Leksand, utslaget på invånarna i det lilla samhället landar kostnaden på 100 kronor per person, bara i rättighetsavgifter till Live Nation. Sedan tillkommer en rad avgifter och omkostnader, men Maria Bond menar att det är en god affär för Leksand.

- Folk reser hit från Falun, Borlänge, Mora, Rättvik, Vansbro och Bollnäs, vi fördubblar i princip befolkningen i stan under de här dagarna, och det är såklart en bra affär för Leksands näringsidkare.

Trots det har Leksand legat lågt sedan 2012 och inte ansökt om att få arrangera Melodifestivalen igen.

- Vi har gjort Melodifestivalen tre gånger och kan det ganska bra, det får ju inte gå slentrian i våra arrangemang, samtidigt har folk börjat längta igen. Vi kommer säkert att försöka få Melodifestivalen till Leksand igen.

Lidköping nöjda med att "bli satta på kartan"

För tre år sedan fick Lidköping lite överraskande arrangera Andra chansen, och det moderata oppositionsrådet i kommunfullmäktige, Bertil Jonsson , skulle gärna ta sig an Melodifestivalen på nytt. Även om kommunens utgifter på 700 000 kronor knappast gått att räkna hem.

- Inte så att pengarna har kommit tillbaka till kommunens invånare, eller att turisterna har strömmat hit efter att Melodifestivalen dragit vidare, men vi kunde i alla fall visa att Lidköping klarar av att arrangera den här typen av stora evenemang och att vår arena är mogen uppgiften.

ANNONS

Bertil Jonsson påpekar att den lyckade deltävlingen i Melodifestivalen 2014 faktiskt hjälpt till att locka en del andra evenemang till Sparbanken Lidköping Arena.

- Så är det absolut, arenan hamnade "på kartan", och det är kanske vår största vinst med Melodifestivalen.

För Halmstad slutade notan på cirka 900 000 kronor när kommunen förra året fick arrangera Andra chansen, efter att i flera år ha försökt locka Melodifestivalen till sig.

- Live Nation tyckte att vår arena var för liten men när vi hade byggt om scenen gick det bra, säger Ann Johansson, Halmstad kommuns projektledare för Melodifestivalen.

Vill ni arrangera tävlingen igen eller känner ni er nöjda nu?

- Melodifestivalen märks ju av väldigt mycket i en mindre stad så, ja, vi vill absolut arrangera tävlingen igen. Däremot tror jag inte att resten av landet bryr sig om Halmstad skulle få arrangera Melodifestivalen en gång till. Det glömmer folk snabbt bort.

ANNONS