Stök på Ubåtssafari med skolklass

Att dansa i en ubåt är en ganska kompakt upplevelse, särskilt om man gör det ihop med en hel skolklass. Men det går. "Ja, jag är jättenöjd", säger hiphopartisten Stök.

ANNONS
|

För andra gången har han klättrat ned genom luckan till u-båten Nordkaparen vid Packhuskajen tillsammans med en niondeklass från Brunnsbo musikklasser för att spela in en musikvideo.

Förra gången fick sig kameran en smäll och allt materialet försvann. Så det var bara att göra om allt igen. Det är trångt i en ubåt, det märks särskilt när klassen springer genom den dieselluktande farkosten medan de sjunger. I ett utrymme i aktern finns plats för dans och alla rör sig så mycket det går i takt till musiken medan inspelningslampan lyser röd på kameran.

– Det är lite kompakt, inte så lätt att hitta vilka rörelser som funkar och svårt att ha koll på var kameramannen är, men det är roligt, säger Ellinor Örnvall.

ANNONS

Att stiga ned i ubåten Nordkaparen är att kliva in i en annan tid, den är byggd på 60-talet och användes fram till 80-talet. Inredningen är full av detaljer.

– Interiören var bättre än jag hade föreställt mig, nästan som när man var på Vasa, säger Stök, eller David Ekman som han heter egentligen.

I januari började han jobba med klass 9 D i en workshop som resulterade i singeln Ubåtssafari, de har repat i skolan och spelat in i en studio på Drottninggatan. Men sen skulle det spelas in en video också.

– Det svåraste var att få loss klassen från skolan, det är ju mycket i nian, nationella prov bland annat, säger David Ekman som jobbar mycket med ungdomar och håller worksshops på olika skolor i hela landet.

Fartygsmuseet Maritiman där Nordkaparen är förtöjd öppnar klockan elva så inspelningen måste vara klar innan dess, men killarna i kamerateamet är nöjda innan klockan har slagit. Klassen klättrar upp ur båten och David Ekman tar av sig kommendörskaptensmössan som han lånat av museet.

– Det är en ära att få jobba med ungdomar. De har så mycket energi, det är inspirerande. Det är ju också att jobba med framtiden, många av de här kommer att bli musiker och artister, säger han när vi tagit tillbaka upp i solskenet på däck.

ANNONS

Har man gjort en låt som heter Ubåtssafari ligger det förstås nära till hands att spela in videon på en ubåt. Men vad handlar låten om?

– Det är en utopi om att drömma sig bort från världen utanför, här finns bara vi och vi kan koppla bort oss från reklamsamhället utanför.

I början av juni släpps musikvideon och i augusti kan man se Stök och Brunnsboeleverna på Kulturkalaset.

ANNONS