Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Springsteen: från A till Ö

Nästa helg landar Bruce Springsteen i Göteborg. Vi börjar uppladdningen med Bruce Springsteens A-Ö.

Amerika. Land som Springsteen gillar att sjunga om och dessutom kommer ifrån. Hela Springsteens diskografi grundar sig på ett eller annat sätt i amerikansk jord och i låtar som Born in the U.S.A visar han upp ett ofta komplicerat förhållande av både kärlek och hat till sitt hem.

Boss. Bruce Springsteens smeknamn, The Boss, hade från början inget att göra med hans position i musikvärlden utanför att medlemmarna i E-Street Band tyckte att han helt enkelt var bossig. Eller i vilket fall var det han som betalade ut lönerna. Springsteen skall själv ha ogillat namnet till en början. 

Clarence Clemons. Master of the World, King of the Universe, The Big Man, Clarence Clemons, på många sätt E-Street Bands största medlem och Springsteens saxofonist från 1972 till hans död 2011. Var vid ett tillfälle gift med en svenska och sade sig ha ett speciellt förhållande till Sverige och Göteborg.  

Dancing in the Dark. Obligatorisk Bruce Springsteen-låt som om bossen är på humör ofta inneburit att någon från publiken dragits upp på scen och fått dansa med honom. Något som förevigades i videon till låten där en ung Courtney Cox dras upp ur publiken. Låten är även noterbar för det prominenta användandet av synthar. 

E-street Band. Springsteens huvudsakliga band sedan 1972, i dag bestående av Garry Tallent, Roy Bittan, Max Weinberg, Steven Van Zandt, Nils Lofgren och Springsteens fru Patti Scialfa. Tillsammans har medlemmarna samarbetat med i princip alla musiker värda att jobba med. Har under senare tid lidit två svåra förluster i form av pianisten Danny Federici och saxofonisten Clarence Clemons bortgång.  

Fysik. Hur orkar en karl på 66 springa piska igång tre timmar långa konserter varannan dag i veckan? Svaret är inte rock n roll så mycket som friskvård. Springsteen håller sig till en mestadels vegetarisk diet och har tränat löpning och fria vikter i över 30 år. Han brukar även synas på lokala gym i städerna han spelar. 

Göteborg. Första gången Springsteen besökte Göteborg var under The River-turnén i maj 1981. Då var arenan Scandinavium och efter det har han fyllt Ullevi åtta gånger (och Scandinavium ytterligare en gång). En siffra som kommer växa till elva när cirkeln sluts och The River Tour nu återvänder till Göteborg.    

Hungry Heart. Självklar allsångsfest från The River-skivan där Springsteen brukar lämna över helt till publiken med bara ett par uppmuntrande “come on”. Springsteen skrev ursprungligen låten för The Ramones men valde att behålla den själv efter påtryckningar av producenten Jon Landau som tröttnat på att han skänkte bort hits.

I'm on Fire. En av få kontroversiella Springsteenlåtar då textinnehållet om en man som vaknar upp mitt i natten och lustar efter en kvinna har kopplats ihop med pedofili av vissa fans. Dessa är dock i tydlig minoritet eftersom låten fortsätter vara en av Springsteens populäraste. Inte minst på streamingtjänster. 

Joe Hill. Joe Hill eller Joel Emmanuel Hägglund är en svensk-amerikansk arbetsaktivist som Springsteen återvänder till gång på gång och som stärkt många akademikers övertygelse om att Springsteen i grund och botten förmodligen ändå är socialdemokrat. Inte minst när han framför I Dreamed I Saw Joe Hill Last Night. 

Kläder. Musik i all ära men visst har bossen också varit en återkommande stilikon så klassisk att Bruce Springsteen 1975 hade smält in utan problem på Göteborgs gator 2016. Komplett med skägg, lockar, stickad mössa och motorcykeljackan från Schott. En industristädernas motsvarighet till Bob Dylan. 

Live. Bruce Springsteen har gjort sig känd som en spontan liveartist som mer än gärna plockar låtförslag direkt från publiken. Något som även fortsatt under The River-turnén trots att The Boss från början egentligen skulle hålla sig ganska mycket inom ramarna för albumet.  

Midsommar. Högtid som Bruce Springsteen gästat Sverige vid flera gånger. Så även i år. Midsommar har Springsteen firat genom att bland annat åka ut i den svenska skärgården och sjunga Helan går tillsammans med konsertpubliken.
 
New Jersey.
För er som är nya fans av Springsteen, här är en förenklad liknelse. Tänk dig att Håkan är Bruce och Göteborg är New Jersey. Då är vi en bit på vägen. För på samma sätt sitter New Jersey och i själen på Bruce och förblir den emotionella källan han återvänder till oavsett hur stor och berömd han blir.

Oscar. Jo, men visst har Springsteen en Oscar också. Närmare bestämt för Streets of Philadelphia som skrevs till filmen Philadelphia från 1993 med Tom Hanks i huvudrollen Filmen var den första stora Hollywoodproduktionen som tog upp ämnen som HIV/AIDS, homosexualitet och homofobi.

Pete Seeger. En av Springsteens stora förebilder är Pete Seeger, en artist som har enorm betydelse för den amerikanska politiska folkmusiken. Bossen tycker rentav om Pete Seeger så mycket att hans 14:e album, We Shall Overcome: The Seeger Sessions, helt består av material som Pete Seeger populäriserat.  

Queen of the Supermarket. Har av många kritiker anklagats för att vara Bruce Springsteens överlägset sämsta låt. I den går Bruce Springsteen och handlar och blir förtjust i en kassörska där han går med sin vagn. Tre minuter in förvandlas vardagsromantiken till Meatloaf och outrot består av blippandet från en streckkodssskanner. 

River, The. Det klassiska dubbelalbumet som Bruce Springsteen och E-street Band baserar den senaste turnén runt. Gjordes under en onekligen kreativ period i hans liv varför det behövdes hela 20 låtar där mycket var nytt och en del var saker som inte fick plats på förra skivan The Darkness on the Edge of Town.  

Steve Van Zandt. Little Steven är rentav E Street Bands mest framstående medlem efter den avlidne Clarence Clemons och var kompis med Bruce redan innan bandet bildades. Är även framgångsrik skådespelare känd i rollen som Silvio Dante i Sopranos och senast i Netflix Lillyhammer, där också Springsteen gästar ett avsnitt.

Tom Joad. Litterär karaktär från John Steinbecks klassiker Vredens Duvor som inspirerade Bruce Springsteen så mycket att det blev ett helt album, The Ghost of Tom Joad. På senare år har titelspåret också fått en revival i och med att Springsteen tolkade om den tillsammans med Tom Morello från Rage Against the Machine. 

Ullevi. Arena som Bruce Springsteen och gänget hade sönder när det gungade så hårt att stadion sättes i självsvängning när den Göteborgska leran under den fick nog. Som följd fick hela bygget stängas så att betongpelarna kunde drivas ner i urberget för att säkra både Ullevi och publikens framtid.   

Video. Bruce Springsteen har aldrig varit särskilt mycket för musikvideos även om det blivit ett par stycken genom åren. Livekonsert-DVD:er har han däremot desto fler av var av flera, så som Live in New York City, Live in Barcelona och kanske framförallt, Hammersmith Odeon, London 75, ses som klassiker i genren. 

Wrecking ball. Senaste gången Bruce Springsteen gästade Sverige och Göteborg var under Wrecking Ball-turnén som blev den första utan saxofonisten Clarence Clemons, som däremot medverkar på albumet. Under den andra konserten på Ullevi spelades för första gången Jungleland igen som en hyllning till The Big Man.

Xxx. Som en av världens största heterosymboler har Bruce Springsteen gott om beundrare bland både män och kvinnor. Bossen har besvarat kärleken genom att sjunga om personer som Rosalita och Sandy men den pilskaste låten han skrivit anser många är Red Haired Woman som handlar om hans fru Patti Scialfa. 

Youngstown. Urtypisk Springsteen-låt om staden Youngstown, Ohios uppgång och fall. Här finns allt av den småstadsromantik och uppgivelse Springsteen känner kring hur den amerikanska drömmen kommit av sig samt hur amerikanska politiker ständigt glömmer bort medborgarna som bär upp landet på sina axlar.

Zodiak. Född 23 september räknas Bruce Springsteen till Vågens stjärntecken som står för moral, balans, rättvisa och harmoni. Äktenskap är stjärntecknets uttryck och Springsteen har hunnit med två sådana, varav det första med Julianne Phillips gav upphov till den ofta mörka äktenskapsskivan Tunnel of Love. 

Ålder. Är uppenbarligen bara en siffra för den välbevarade Springsteen som i år fyller 67 år. Springsteen själv tror det beror på träning, kost och att han aldrig tagit några droger. Tillfrågade läkare tycks överens om att det förmodligen ligger något i det. 

Ägor. Trots att Bruce Springsteen är rik som ett troll har han aldrig varit mycket för excesser. Personer omkring honom har ironiskt nog beskrivit honom som en krävande diva när det kommer till hur oglamoröst han vill att allt skall vara. Bland annat vill han vika sin egen tvätt och är starkt emot att åka limosin.   

Ö.“Brucans bastu” är ett begrepp på barnkoloniverksamheten Barnens Ö, som kommer från att Bruce Springsteen i mitten av 80-talet bidrog med pengar för att bygga om och renovera en förfallen bastu där. Varför? För att det är sådan han är tydligen.