Göteborgs tingsrätt har tilldömt en 45-årig man 10 000 kronor i skadestånd efter att ha förtalats på Facebook.
Göteborgs tingsrätt har tilldömt en 45-årig man 10 000 kronor i skadestånd efter att ha förtalats på Facebook. Bild: Stian Lysberg Solum

Spred förtal på nätet – Göteborgsförfattare döms till skadestånd

Göteborgsförfattaren spred kränkande uppgifter på Facebook. Nu har tingsrätten dömt henne att betala 10 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
|

Det var hösten 2018 som författaren delade ett inlägg i två olika grupper på Facebook – "Sverigedemokraterna och Jimmie Åkessons trogna vänner" samt i en av de många "Stå upp för Sverige"-grupperna – och dessutom kompletterade inlägget med att själv beskriva en person som "värsta sortens bedragare".

Den utpekade personen, en 45-årig man knuten till föreningen Näthatsgranskaren, anmälde den kvinnliga författaren för att ha spridit kränkande uppgifter och krävde 10 000 kronor i skadestånd. Enligt mannen har han utmålats som brottslig och klandervärd och syftet med spridningen, som 45-åringen skriver i sin talan, har varit att "utsätta honom för andras missaktning".

ANNONS

LÄS MER:Privat spaningsarbete leder till fler åtal mot näthatare

Kvinnan å sin sida menar att hon inte ägnat sig åt något förtal då de uppgifter hon spridit om mannen är sanna, bland annat att han belagts med djurförbud.

Allvarlig kränkning

Nu har Göteborgs tingsrätt avgjort ärendet och skriver i sina domskäl att författaren verkligen har utsatt 45-åringen för förtal genom att "sprida förtalsgrundande uppgifter" om honom på Facebook.

Tingsrätten noterar att de båda Facebookgrupperna har många medlemmar och att ryktesspridningen har varit omfattande. Mot denna bakgrund bedömer tingsrätten att författaren "allvarligt har kränkt" 45-åringen och att hon därmed är skadeståndsskyldig.

Att mannen skulle betraktas som en offentlig person och därmed får acceptera den här typen av kommentarer, vilket författaren menar, håller inte tingsrätten med om. Det har inte heller funnits några andra skäl, skriver rätten, att sprida de här uppgifterna.

LÄS MER:Man åtalas för att ha spridit rasistiska memes

Ett förtalsbrott kan begås oavsett om uppgifterna som sprids är sanna eller falska. Tingsrätten bedömer därför att någon juridisk prövning av sanningshalten i kvinnans uppgifter inte behöver göras. Rätten anser också att de 10 000 kronor som mannen yrkat i skadestånd är ett skäligt belopp.

ANNONS