Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Taktik och träningsupplägg är grundstommen i "Football manager"-serien. I årets utgåva kan spelaren välja mellan 5 000 olika klubbar från 50 länder.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Spelet som blev arbetsredskap

Från obskyrt tidsfördriv till verktyg för fotbollsklubbar världen över, "Football manager" har blivit mer än ett spel för entusiasterna.

Likt historier från fotbollsklubbars förflutna vilar ett nostalgiskt skimmer över startperioden för "Football manager"-serien, berättar Miles Jacobson. 1992 startade bröderna Paul och Oliver Collyer spelserien efter att ha programmerat den första delen hemma i pojkrummet. 26 år senare har mycket hänt, både i fotbollsvärlden och med utvecklarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi tittar hela tiden på vad "truppen" behöver och vilka vi ska skicka på extra träningsläger, säger Miles Jacobson.

Inga damklubbar

Genom årtiondena har seriens kommersiella framgång medfört allt större uppmärksamhet även inom fotbollsvärlden och gett utvecklarna inblick bakom kulisserna hos många storklubbar.

- Vi har närmare 2 000 personer inom fotbollsvärlden som hjälper oss att testa spelet i ett tidigt stadium varje år. Utöver det har vi en väldigt bra relation till många klubbar där jag kan ringa upp dem på kvällen och vara där morgonen efter. Den typen av närhet till materialet vi jobbar med är oerhört viktig för detaljrikedomen, säger Jacobson.

I årets version av spelet kan den aspirerande tränaren välja mellan 5 000 olika klubbar från 50 länder att styra. Inga av dem är dock damklubbar.

- Vi skulle väldigt gärna ha med damligor, men för tillfället är det inte ekonomiskt hållbart. Det är helt enkelt inte populärt nog för att täcka de extra kostnaderna det skulle innebära för oss att lägga till det i spelet. När vi väl gör det vill vi göra det ordentligt, säger Jacobson.

Tipsades om Messi

Historien om "Football managers" tillväxt kantas av exempel om hur framtida stjärnor hittats av inbitna spelare långt före deras verkliga genombrott. Alex McLeish, före detta tränare för skotska landslaget och Glasgow-klubben Rangers, fick för många år sedan ett tips av sin son – värva den här snubben Messi, han kommer att bli bra.

Miles Jacobson är medveten om historierna men vill tona ned effekten spelet kan ha på verkligheten.

- Det är först och främst ett spel. Du slipper se folk bryta ihop när du petar dem från startelvan. Den data vi får fram är en positiv sidoeffekt av att ha världens bästa nätverk av scouter. Vi har över 1 300 personer som följer spelare vecka in och vecka ut. Och vår databas har existerat i över 20 år nu.

TT: Är "Football manager" en bra skola för blivande tränare?

- Det är inte tänkt att vara en skola. Det är ett levande alternativt universum där du kan leva ut dina tränardrömmar. Att det finns tränare där ute som säger att spelet har påverkat dem är däremot väldigt roligt.