Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Offentliga konstverk blir ofta kritiserade. "Men engagemanget kring Shorelinestenen är i det närmsta motsatt. Folk kramar om dem", förklarade konstnärerna i en GP-intervju.

Spela Shoreline-stenen på plats igen

Sista kapitlet om Spela Shoreline-stenen verkar vara skrivet. Nu är det kommunen som äger stenen och den har fått en permanent placering i Slottsskogen

Men in i det sista verkade historien kring stenen leva sitt eget liv. När GP ringer park- och naturförvaltningen för att få en kommentar till att stenen nu har fått sin plats blir verksamhetschefen Jakob Andreasson först ställd.

– Om det är vi som ställt den där den står ...? Den ligger i det förråd där den legat sedan den välte, och ska snart placeras ut.

Men vi har en nytagen bild där stenen är uppsatt igen?

– Jaha, då kan det nog stämma. De har isåfall jobbat fortare än jag trodde i Slottsskogen, jag trodde att det skulle dröja någon vecka till.

Stenen har satts upp under fredag förmiddag, ska det visa sig.

Den redan mytomspunna minnesstenen placerades i Slottsskogen under Way out west i början av augusti. Uppmaningen Spela Shoreline handlar om en låt av kultförklarade indiebandet Broder Daniel, som gjort sin avskedsspelning just i Slottsskogen exakt sex år tidigare.

Två anonyma konstnärer hade rest den, den fick en egen facebooksida när park och natur ville ta bort den och så småningom ändrade sig politikerna i park- och naturnämnden.

Beslut om att placera ut stenen igen fattades för en dryg vecka sedan.

– Beslutet innebar att kommunen accepterade att ta emot och placera ut stenen. Konstnärerna har lämnat över ett gåvobrev där de också accepterar placeringen av stenen, säger Jakob Andreasson.

Stenen står nu ett 20-tal meter från sin ursprungliga plats. Det vill säga i slänten mot Naturhistoriska, ett par hundra meter från Linnéplatsen.

– Vi ville ha den längs gångvägen, inte mitt i gräsmattan. Gräsmattan används för andra syften ibland och vi vill inte att en sten ska låsa den. Dessutom kan fler människor som passerar på gångvägen se den, säger Jakob Andreasson.

Konstnärerna, en stenhuggare och en konceptkonstnär, har förklarat på facebook att de var nöjda med kommunens tankar kring placeringen:

"Den föreslagna platsen är också bra. Den ligger längst med gångvägen och är nära platsen för Broder Daniels sista konsert."

"Om kommunen beslutar sig för den platsen istället för där stenen stod först så känner vi oss ändå glada över beslutet", skrev de båda konstnärerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.