Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Super Mario Maker | Nintendo Wii U

Det är inte utan en viss känsla av vanhelgande som du tar dina första staplande steg i Super Mario Maker.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Plattform

Plattform

Super Mario Maker

Nintendo Wii U

Ålder: 3 år

(Nintendo)

Spelet där Nintendo låter dig göra dina helt egna Super Mario-banor utifrån materialet som återfinns i Super Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World, New Super Mario Bros. U och sedan dela dem online. Användargränssnittet är pedagogiskt, enkelt och gör god användning av Wii U-kontrollen och stylusen.

Folk som satt med den digitala målerilådan Mario Paint till Super Nintendo lär känna sig som hemma. Nintendo har aldrig gjort sig kända som några onlinemästare, men det senaste året med Mario Kart 8, Splatoon och nu Super Mario Maker har gjort att det förmodligen är dags att omvärdera företaget.

Super Mario Maker ser inte online som någon eftertanke utan som ett centralt element av upplevelsen. Något som bland annat syns i funktioner som 100 Mario och 10 Mario där spelaren får försöka klara av slumpmässigt valda banor. Folks kreationer online sträcker sig än så länge från gimmicks och trollbanor till riktigt genuina försök till att göra något som hade platsat i spelen.

Super Mario Maker kan förstås inte garantera att du blir en mästerlig spelskapare, men det är inte poängen. Meningen är att du här får alla verktyg för att börja någonstans och samtidigt ha väldigt roligt. Stundtals är det svårt att inte få något vått i ögat när du tänker på en möjlig framtid där nästa generations spelskapare ser sin början precis just här.

Ofta sniffar Super Mario Maker rentav på högsta betyg, men hålls kvar av en del onödiga begränsningar i designmöjligheterna. Nintendo kan inte riktigt släppa kontrollbehovet och Super Mario Maker tillåter dig exempelvis inte skapa egna sprites, egen musik eller egna funktioner som inte redan finns i spelen.

Stundtals känns det lite som du håller på med Super Mario-fanfiction. Men det behöver inte vara något negativt. I själva verket så får du ju en trygg sandlåda där du kan närstudera och leka med det som trots allt är de moderna spelens Big Bang.