Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pokemon Go gör oss till bättre människor

Vi sätter fyrar på fenomenet som tog över världen.

Spel

Pokémon Go
Genre: Äventyr
Format: Android, Ios
Ålder: 3 år
Utvecklare: Niantic

För några år sedan började jag säga att mitt drömspel hade varit ett Pokémon MMORPG. Enkelt förklarat, tänk dig att Pokémon möter World of Warcraft. Men egentligen menade jag det mest på skoj. För det kändes inte riktigt som att ett sådant spel fick existera. Att det skulle vara lite för bra. Så bra att världen nästan skulle sluta fungera.

Och nu har vi Pokémon Go. En medioker app men en fantastisk social upplevelse som tagit över hela världen med sin kombination av spelnostalgi och framtidsfascination. Själva spelet kan anklagas för att vara ytligt och opolerat men samtidigt är det perfekt designat för vad det ska vara. Ribban är superlåg och alla människor är välkomna att dela den förundran och upphetsning som det är att hitta sina första monster genom telefonens kamera. Något som senare utvecklas till att gå på monsterjakt i grupp, engagera sig i de lokala gymstriderna med de tre olika fiktiva gängen och hålla fångstfester där lockbeten slängs ut.

Pokémon Go:s magi är att hela vardagen med ens har fått ett lyster av äventyr och gemenskap. Det är spel som aktivitet snarare än tidsfördriv vilket annars brukar vara typiskt för alla mobilspel som skall tävla med Facebook om din uppmärksamhet. Visst, spelet är buggigt och servrarna fungerar fortfarande inte ordentligt efter flera veckor, men det gör däremot alla fina människor som du träffat på vägen och som du annars bara hade gått förbi på gatan medan ni stirrade ner i var sin skärm.

I en sommar där det stundtals känts som att varje ny dag är dagen med de hemskaste nyheterna, så har Pokémon Go varit en nära på outtömlig positiv källa. Spelet har gjort att människor når ut till varandra och skapat en kollektiv upplevelse där vi alla har något gemensamt. Och inte genom att vi upplever det på nätet utan att vi faktiskt ser och lever det ute på gatan. 

Pokémon Go gör oss till bättre människor och sommaren 2016 kommer alltid att bli ihågkommen för det. Jag förstår inte hur någon kan orka vara cynisk.